Torcik śmietankowy z brzoskwiniami
Delikatny torcik śmietankowo-serowy na zimno, przyozdobiony brzoskwiniami i cytrynową galaretką. Odrobina maku w masie serowo-śmietanowej sprawia, że ciasto smakuje świetnie i wygląda atrakcyjnie. Spodoba się gościom i posmakuje na pewno.
Składniki:
Biszkopt na spód ciasta.
- 2 jajka wielkość M
- 50 g mąki tortowej
- 40 g cukru
- szczypta soli
Masa serowo-śmietankowa.
- 330 ml kremówki 30%
- 250 g twarogu
- 120 ml wody
- 180 g cukru
- 20 g żelatyny
- 10 g cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżki suchego maku
Góra tortu.
- galaretka cytrynowa
- puszka brzoskwiń w syropie
Pieczemy biszkopt.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Forma okrągła o średnicy 20 cm.
Do miski miksera wbijamy całe jajka, dajemy szczyptę soli, zaczynamy ubijać. Po minucie wsypujemy cukier w trzech partiach i ubijamy ok 10 minut, aż masa zbieleje, potroi objętość i napuszy się doskonale. Do tak ubitej masy przesiewamy mąkę, następnie wtłaczamy ją delikatnie , aby nie zniszczyć struktury masy jajecznej.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy, zdejmujemy wierzchnią, spieczoną warstwę i wkładamy do lodówki na godzinę.
Przystępujemy do wykonania masy serowo-śmietanowej.
Kremówka i ser mają być dobrze schłodzone.
Do zimnej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do napuchnięcia. Ser, 50 ml kremówki i połowę cukru blendujemy na gładką masę. Do suchej miski nalewamy resztę kremówki i wsypujemy pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijamy kremówkę na gęstą masę. Dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mak i mieszamy całość łyżką.
Na koniec rozpuszczamy dokładnie żelatynę w kąpieli wodnej, aby nie było grudek. Do rozgrzanej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowo-śmietanowej, dobrze mieszamy, następnie dodajemy drugą łyżkę masy, również mieszamy, Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do ubitej masy, łączymy wszystko krótko i wylewamy na biszkopt, który uprzednio wkładamy do formy z rantem wyłożonym papierem do pieczenia.
Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę do zastygnięcia. W tym czasie galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie, według instrukcji z opakowania. Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na plasterki. Wierzch masy serowej przyozdabiamy brzoskwiniami, zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia.
Torcik gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz