MAKATKA

sobota, 25 maja 2024

Torcik śmietankowy z brzoskwiniami

Torcik śmietankowy z brzoskwiniami

Delikatny torcik śmietankowo-serowy na zimno, przyozdobiony brzoskwiniami i cytrynową galaretką. Odrobina maku w masie serowo-śmietanowej sprawia, że ciasto smakuje świetnie i wygląda atrakcyjnie. Spodoba się gościom i posmakuje na pewno.

Składniki:

Biszkopt na spód ciasta.

  • 2 jajka wielkość M
  • 50 g mąki tortowej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli

Masa serowo-śmietankowa.

  • 330 ml kremówki 30%
  • 250 g twarogu
  • 120 ml wody
  • 180 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżki suchego maku

Góra tortu.

  • galaretka cytrynowa
  • puszka brzoskwiń w syropie
Sposób przyrządzenia:

Pieczemy biszkopt.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Forma okrągła o średnicy 20 cm.

Do miski miksera wbijamy całe jajka, dajemy szczyptę soli, zaczynamy ubijać. Po minucie wsypujemy cukier w trzech partiach i ubijamy ok 10 minut, aż masa zbieleje, potroi objętość i napuszy się doskonale. Do tak ubitej masy przesiewamy mąkę, następnie wtłaczamy ją delikatnie , aby nie zniszczyć struktury masy jajecznej.

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut (do suchego patyczka).

Upieczony biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy, zdejmujemy wierzchnią, spieczoną warstwę i wkładamy do lodówki na godzinę.



Przystępujemy do wykonania masy serowo-śmietanowej.

Kremówka i ser mają być dobrze schłodzone.

Do zimnej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do napuchnięcia. Ser, 50 ml kremówki i połowę cukru blendujemy na gładką masę. Do suchej miski nalewamy resztę kremówki i wsypujemy pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijamy kremówkę na gęstą masę. Dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mak i mieszamy całość łyżką.

Na koniec rozpuszczamy dokładnie żelatynę w kąpieli wodnej, aby nie było grudek. Do rozgrzanej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowo-śmietanowej, dobrze mieszamy, następnie dodajemy drugą łyżkę masy, również mieszamy, Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do ubitej masy, łączymy wszystko krótko i wylewamy na biszkopt, który uprzednio wkładamy do formy z rantem wyłożonym papierem do pieczenia.



Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę do zastygnięcia. W tym czasie galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie, według instrukcji z opakowania. Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na plasterki. Wierzch masy serowej przyozdabiamy brzoskwiniami, zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia.



Torcik gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz