Sałatka z kurczakiem i fetą
Pożywna i łatwa w przygotowaniu sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów, fety i piersi z kurczaka podsmażonej w aromatycznych przyprawach. Jest na tyle sycąca, że można ją zaserwować na obiad jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub na kolację.
Składniki:
- 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
- 2 pomidory malinowe
- garść posiekanej natki pietruszki
- 20 dkg sera feta
- szczypta soli
- łyżka czarnuszki lub innych ulubionych ziarenek, np. słonecznika lub dyni
- 1 pierś z kurczaka + przyprawy (sos sojowy, curry, papryka łagodna w proszku, sól i pieprz)
- 2 -3 łyżki oleju do smażenia
sos:
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy papryką, curry, solą i pieprzem według uznania. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim pierś z kurczaka z obu stron na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę sosu sojowego i 1/2 szklanki wody. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy pierś 20 minut. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia.
Do szklanki dajemy wszystkie składniki sosu i mieszamy je dokładnie do całkowitego połączenia.
Kapustę kroimy niezbyt drobno. Przekładamy do miski, dajemy szczyptę soli i lekko wyciskamy ją w rękach, aby trochę zmiękła. Tak przygotowaną wykładamy na duży talerz. Na kapuście pekińskiej układamy pomidory pokrojone w ósemki, pierś pociętą na plastry i fetę pokrojoną w kostkę. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy natką oraz ziarenkami czarnuszki.
Sałatka z kurczakiem i fetą gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz