MAKATKA

sobota, 25 maja 2024

Sałatka z kurczakiem i fetą

Sałatka z kurczakiem i fetą

Pożywna i łatwa w przygotowaniu sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów, fety i piersi z kurczaka podsmażonej w aromatycznych przyprawach. Jest na tyle sycąca, że można ją zaserwować na obiad jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub na kolację.

Składniki:

  • 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory malinowe
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 20 dkg sera feta
  • szczypta soli
  • łyżka czarnuszki lub innych ulubionych ziarenek, np. słonecznika lub dyni
  • 1 pierś z kurczaka + przyprawy (sos sojowy, curry, papryka łagodna w proszku, sól i pieprz)
  • 2 -3 łyżki oleju do smażenia

sos:

  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy papryką, curry, solą i pieprzem według uznania. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim pierś z kurczaka z obu stron na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę sosu sojowego i 1/2 szklanki wody. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy pierś 20 minut. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia.

Do szklanki dajemy wszystkie składniki sosu i mieszamy je dokładnie do całkowitego połączenia.

Kapustę kroimy niezbyt drobno. Przekładamy do miski, dajemy szczyptę soli i lekko wyciskamy ją w rękach, aby trochę zmiękła. Tak przygotowaną wykładamy na duży talerz. Na kapuście pekińskiej układamy pomidory pokrojone w ósemki, pierś pociętą na plastry i fetę pokrojoną w kostkę. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy natką oraz ziarenkami czarnuszki.

Sałatka z kurczakiem i fetą gotowa!  

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz