Pierogi z truskawkami
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i polane gęstą śmietaną to danie obowiązkowe! Największą radość sprawimy oczywiście dzieciom, które uwielbiają takie rarytasy.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
1/2 kg
truskawek
4 łyżki
cukru
dodatkowo:
szklanka
gęstej śmietany 18%
Sposób przyrządzenia:
Ciasto.
Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.
Farsz.
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na bok.
Lepimy i gotujemy pierogi.
Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm i wykrawamy kółka szklanką lub wykrawaczką 6- 7 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. Wstawiamy duży garnek wody, do którego wsypujemy czubatą łyżeczkę soli. Kiedy woda zagotuje się wrzucamy pierogi partiami i doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby nie pokaleczyć pierożków. Po wypłynięciu pierożków na wierzch zmniejszamy ogień, gotujemy je jeszcze ok. 1-2 min na wolnym ogniu. Ugotowane pierożki odcedzamy, rozkładamy na talerze i polewamy śmietaną.
Słodkie pierogi z truskawkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz