MAKATKA

piątek, 24 maja 2024

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i polane gęstą śmietaną to danie obowiązkowe! Największą radość sprawimy oczywiście dzieciom, które uwielbiają takie rarytasy.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

1/2 kg truskawek
4 łyżki cukru
dodatkowo:
szklanka gęstej śmietany 18%

Sposób przyrządzenia:

Ciasto.

Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.

Farsz.

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na bok.

Lepimy i gotujemy pierogi.

Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm i wykrawamy kółka szklanką lub wykrawaczką 6- 7 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. Wstawiamy duży garnek wody, do którego wsypujemy czubatą łyżeczkę soli. Kiedy woda zagotuje się wrzucamy pierogi partiami i doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby nie pokaleczyć pierożków. Po wypłynięciu pierożków na wierzch zmniejszamy ogień, gotujemy je jeszcze ok. 1-2 min na wolnym ogniu. Ugotowane pierożki odcedzamy, rozkładamy na talerze i polewamy śmietaną.



Słodkie pierogi z truskawkami gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz