Surówka z pekińskiej
Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych oliwą i sokiem z cytryny.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 2 średnie pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 nieduża cebula
- 2 ogórki gruntowe
- kilka listków oregano(opcjonalnie)
- 2 łyżki sezamu lub lnu jasnego lub słonecznika
sos do surówki:
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do kubeczka dajemy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękła. Pomidory kroimy w dużą kostkę, Paprykę w nieco drobniejszą, obranego ogórka w plasterki, cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy, polewamy sosem i posypujemy sezamem tuż przed wydaniem na stół.
Surówka z kapusty pekińskiej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz