MAKATKA

piątek, 24 maja 2024

Surówka z pekińskiej

Surówka z pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych oliwą i sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilka listków oregano(opcjonalnie)
  • 2 łyżki sezamu lub lnu jasnego lub słonecznika

sos do surówki:

  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do kubeczka dajemy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.



Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękła. Pomidory kroimy w dużą kostkę, Paprykę w nieco drobniejszą, obranego ogórka w plasterki, cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy, polewamy sosem i posypujemy sezamem tuż przed wydaniem na stół.

Surówka z kapusty pekińskiej gotowa!  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz