Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym
Wyśmienite w smaku, kolorowe ciasto
szpinakowe „uperfumowane” limonką, z warstwą kremu
budyniowo-serowego i musu truskawkowego. Brzmi bardzo skomplikowanie
lecz tak naprawdę ciasto bardzo łatwe do upieczenia.
Składniki:
ciasto:
- 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
- 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
- skórka i sok z jednej limonki
- 4 jajka średniej wielkości
- 220 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 300 g mąki
- 8 g proszku do pieczenia
krem budyniowo-serowy:
- 200 g masła 82%
- 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
- 0,6 l mleka
- 5 łyżek cukru
- 250 g serka mascarpone
mus truskawkowy:
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wrzątku
- 300 g truskawek
- plus 6-8 truskawek do przyozdobienia
ciasta
Sposób wykonania:
Ciasto:
Szpinak,
olej i skórkę z limonki blendujemy dobrze na jednolitą masę(
jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i
dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na
bok i przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy ,
dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać
mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier.
Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę
jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak z olejem i sokiem z
limonki. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej
masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko
miksujemy ( tylko do połączenia składników).
Przelewamy ciasto do
formy 28x18 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 35 min (do suchego patyczka).
Kiedy
tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć
do temperatury pokojowej, następnie ścinamy górę ciasta
lekko
wypukłą i kruszymy ręcznie do miseczki, najlepiej bez skórki,
czyli sam zielony miąższ, który posłuży nam do przyozdobienia
ciasta. Spód wkładamy z powrotem do blaszki i zapinamy rant.
Krem
budyniowy:
Do
rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do
miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień . Resztę mleka łączymy
z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy. Wrzące mleko zestawiamy z
ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy
ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie
gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli
będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W
momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany”
zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią
spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni
kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Masło również ma mieć temperaturę pokojową.

Jest to ważne,
ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy
jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Teraz
do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w
3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do
połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy serek
mascarpone i również krótko mieszamy.
Mus truskawkowy:
Galaretkę
truskawkową zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Truskawki miksujemy na
pulpę i łączymy z galaretką. Odstawiamy do przestygnięcia.
Składamy
ciasto:
Na szpinakowy
spód dajemy 3/4 kremu budyniowego, wyrównujemy i wstawiamy do
lodówki do schłodzenia. Następnie na warstwę kremu wylewamy mus
truskawkowy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na
koniec tniemy ciasto na kawałki, na każdym robimy rozetki z
odłożonego kremu, po czym posypujemy ciasto pokruszonym miąższem
i przyozdabiamy połówkami truskawek.
Ciasto
szpinakowo-truskawkowe gotowe!