MAKATKA

sobota, 18 maja 2024

Sałata lodowa

Sałata lodowa

Prosta sałatka z kilku warzyw polanych pysznym sosem czosnkowo-balsamicznym. Doskonała do dań obiadowych, na kolację czy do dań z grilla.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ogórki 

sos balsamiczny:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka bazylii suszonej
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do słoiczka typu twist dajemy oliwę, majonez, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy, również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.

Sałatę lodową rozdrabniamy i przekładamy do miski. Pomidory kroimy w dużą kostkę, paprykę w paseczki, obrane ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Cebulę posypujemy szczyptą soli i morzymy (wyciskamy ją w rękach, aby zmiękła i lekko puściła sok - będzie łagodniejsza). Warzywa polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.

Sałatka gotowa!  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz