Sałata lodowa
Prosta sałatka z kilku warzyw polanych pysznym sosem czosnkowo-balsamicznym. Doskonała do dań obiadowych, na kolację czy do dań z grilla.
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 duże pomidory malinowe
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 ogórki
sos balsamiczny:
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka bazylii suszonej
- łyżka majonezu
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do słoiczka typu twist dajemy oliwę, majonez, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy, również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Sałatę lodową rozdrabniamy i przekładamy do miski. Pomidory kroimy w dużą kostkę, paprykę w paseczki, obrane ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Cebulę posypujemy szczyptą soli i morzymy (wyciskamy ją w rękach, aby zmiękła i lekko puściła sok - będzie łagodniejsza). Warzywa polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.
Sałatka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz