Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla.
Składniki:
Patyczki do szaszłyków dobrze namoczone w wodzie lub szampury do szaszłyków
- 2 polędwiczki wieprzowe (90 dkg)
- po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej + sól i odrobina oleju do obtoczenia papryki
- 20 dkg boczku parzonego, wędzonego
marynata do polędwiczek:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki ketchupu ostrego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 gałązki rozmarynu lub łyżeczka suszonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- kilka listków oregano ( opcjonalnie)
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka płaska soli
- pieprz, papryka słodka i pieprz ziołowy po 1/2 łyżeczki
Sposób wykonania:
Marynujemy polędwiczki.
Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na kawałki ok. 4 cm, lekko rozbijamy dłonią i przekładamy do miski. Do osobnej miseczki dajemy ketchup, musztardę, roztarty czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę, ocet balsamiczny, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak zrobioną marynatę łączymy z polędwiczkami, dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Robimy szaszłyki.
Mięso oczyszczamy z marynaty. Marynatę zachowujemy. Paprykę kroimy na kawałki, boczek w grube plasterki. Nadziewamy na szpadki kawałek mięsa, papryki i boczku, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu. Grillujemy je ok. 20 minut, odwracając co jakiś czas. W czasie grillowania smarujemy mięso marynatą.
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych gotowe!
Nasze rady:
Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 20 minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać nieco dłużej.
My grillowałyśmy szaszłyki na grillu gazowym i trwało to 20 minut. Szaszłyki wyszły wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste!
Dobrze zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie grillować ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz