MAKATKA

piątek, 17 maja 2024

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla.

Składniki:

Patyczki do szaszłyków dobrze namoczone w wodzie lub szampury do szaszłyków

  • 2 polędwiczki wieprzowe (90 dkg)
  • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej + sól i odrobina oleju do obtoczenia papryki
  • 20 dkg boczku parzonego, wędzonego

marynata do polędwiczek:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki ketchupu ostrego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 gałązki rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • kilka listków oregano ( opcjonalnie)
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • pieprz, papryka słodka i pieprz ziołowy po 1/2 łyżeczki

Sposób wykonania:

Marynujemy polędwiczki.

Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy na kawałki ok. 4 cm, lekko rozbijamy dłonią i przekładamy do miski. Do osobnej miseczki dajemy ketchup, musztardę, roztarty czosnek, pokrojoną w plasterki papryczkę, ocet balsamiczny, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tak zrobioną marynatę łączymy z polędwiczkami, dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.



Robimy szaszłyki.

Mięso oczyszczamy z marynaty. Marynatę zachowujemy. Paprykę kroimy na kawałki, boczek w grube plasterki. Nadziewamy na szpadki kawałek mięsa, papryki i boczku, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu. Grillujemy je ok. 20 minut, odwracając co jakiś czas. W czasie grillowania smarujemy mięso marynatą.


Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych gotowe!

Nasze rady:

Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 20 minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać nieco dłużej.  

My grillowałyśmy szaszłyki na grillu gazowym i trwało to 20 minut. Szaszłyki wyszły wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste! 

Dobrze zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie grillować ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz