Botwina na zimę.
Wystarczy wrzucić do bulionu i zaprawić śmietaną. Do tego jajeczko i ziemniaczki, powiew wiosny na talerzu zimową porą!
Składniki:
- 4 duże pęczki botwiny z trochę podrośniętymi buraczkami
- 2 pęczki koperku
- 1-2 główki czosnku
Zalewa:
- 3l wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli kamiennej (najlepiej przeznaczonej do zapraw, dostępnej w sklepach)
- 4 łyżki octu spirytusowego
- 7-8 litrowych słoików
Sposób przygotowania:
Odcinamy buraczki od liści, obieramy je ze skórki. Myjemy obrane buraczki i liście botwinki. Następnie kroimy buraczki w drobną kostkę lub paseczki i przekładamy do słoików, rozkładając je równymi porcjami. Kroimy łodygi w półcentymetrowe słupki i wrzucamy do słoików. Pokrojonymi liśćmi, również drobno, dopełniamy słoiki.
Obieramy czosnek z łupinek i kroimy w plasterki. Wrzucamy po dwa ząbki do każdego słoika.
Teraz siekamy drobno koperek i dodajemy po dwie łyżki.
Przygotowujemy zalewę. Wodę z przyprawami zagotowujemy. Jeszcze gorącą zalewą zapełniamy słoiki z botwiną.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką, ustawione tak, aby się nie stykały w trakcie gotowania i były zalane wodą do połowy. Czas gotowania słoików to około 15 min od zagotowania.
Gotowe słoiki wykładamy do ostygnięcia na suchą ściereczkę, odwracając do góry dnem.
Botwinka gotowa do spiżarni!