Kompot z rabarbaru na zimę
Kilka słoików kompotu z rabarbaru w spiżarni naszej babci zawsze stało między kompotami śliwkowymi czy truskawkowymi. Te z rabarbaru nam smakowały najbardziej, dlatego i w naszej spiżarni nie może ich zabraknąć.
Składniki:
- 2 kg rabarbaru
- 5-6 słoików litrowych
- 4 l wody
- 6 goździków
- 12 łyżek cukru (3 łyżki cukru na litr wody)
Sposób przyrządzenia:
Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki z obu stron i kroimy w cząstki 1,5 -2 cm. Nie obieramy ze skórki-kompot będzie miał piękny, różowy kolor. Gotowy rabarbar przekładamy do słoików, do 2/3 wysokości. W dużym garnku gotujemy wodę z cukrem i goździkami. Gorącym syropem zalewamy rabarbar w słoikach (goździki wyławiamy).
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką,
ustawione tak, aby się nie stykały w trakcie gotowania i były
zalane wodą do połowy. Czas gotowania słoików to około 15 min od
zagotowania.
Gotowe słoiki wykładamy do ostygnięcia
na suchą ściereczkę, odwracając do góry dnem.
Kompot z rabarbaru gotowy do spiżarni!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz