MAKATKA

czwartek, 9 maja 2024

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompot rabarbarowy, który smakuje cudownie zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. 

Składniki:

1 kg rabarbaru

2 litry wody

6-8 pełnych łyżek cukru

1 mała cytryna

Sposób wykonania:

Odcinamy obie końcówki łodygi. Łodyg nie obieramy. Dzięki temu kompot będzie miał piękny różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę kroimy na małe kawałki. Łodygi mają się rozgotować, więc nie musimy ich kroić równiutko. Pokrojone łodygi dajemy do garnka o pojemności 3-4 l.

Zasypujemy cukrem i dorzucamy wyszorowaną i wyparzoną cytrynę przekrojoną na pół. Zalewamy rabarbar wodą. Gotujemy na mocnym ogniu. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Kompot z rabarbaru gotujemy 15 minut. 




Po tym czasie wyłączamy go i gdy lekko przestygnie przecedzamy przez duże, gęste sitko. Odstawiamy kompot do przestudzenia. W upalne dni możemy go schłodzić w lodówce i podawać z kostką lodu.

 Domowy kompot z rabarbaru gotowy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz