Domowy kompot z rabarbaru
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompot rabarbarowy, który smakuje cudownie zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 2 litry wody
- 6-8 pełnych łyżek cukru
- 2 goździki
Sposób wykonania:
Odcinamy obie końcówki łodygi. Łodyg nie obieramy. Dzięki temu kompot będzie miał piękny różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę kroimy na małe kawałki. Łodygi mają się rozgotować, więc nie musimy ich kroić równiutko. Pokrojone łodygi dajemy do garnka o pojemności 3-4 l.
Zasypujemy cukrem
i dorzucamy goździki. Zalewamy rabarbar wodą. Gotujemy na mocnym
ogniu. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do
takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Kompot z rabarbaru gotujemy 15
minut.
Po tym czasie wyłączamy go i gdy lekko
przestygnie przecedzamy przez duże, gęste metalowe
sitko. Odstawiamy kompot do przestudzenia. W upalne dni możemy
go schłodzić w lodówce i podawać z kostką lodu.
Uwielbiam dobrze schłodzony :)
OdpowiedzUsuń