MAKATKA

środa, 8 maja 2024

Chleb na maślance

Chleb na maślance

Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku. Długo utrzymuje świeżość dzięki maślance.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 300 ml maślanki
  • 50 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:

I etap

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Ciepłą wodę łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.




II etap

Do przesianej mąki wsypujemy sól, wlewamy maślankę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.





III etap

Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, formujemy do kształtu naczynia, w którym będzie pieczone i odkładamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie włączamy piekarnik na 210 °C. Do blaszki 25x12 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką wkładamy uformowany chleb i nacinamy go na środku, aby nie pękł w sposób niekontrolowany w trakcie pieczenia.



IV etap

Pieczemy chleb 30 minut w 210 °C. Po tym czasie dopiekamy chleb jeszcze 10-15 minut, do zarumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy natychmiast z blaszki na kratkę kuchenną.



Chleb na maślance gotowy!

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.
Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną.
Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C.
Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz