Chleb na maślance
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku. Długo utrzymuje świeżość dzięki maślance.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 300 ml maślanki
- 50 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
I etap
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Ciepłą wodę łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
II etap
Do przesianej mąki wsypujemy sól, wlewamy maślankę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
III etap
Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, formujemy do kształtu naczynia, w którym będzie pieczone i odkładamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie włączamy piekarnik na 210 °C. Do blaszki 25x12 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką wkładamy uformowany chleb i nacinamy go na środku, aby nie pękł w sposób niekontrolowany w trakcie pieczenia.
IV etap
Pieczemy chleb 30 minut w 210 °C. Po tym czasie dopiekamy chleb jeszcze 10-15 minut, do zarumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy natychmiast z blaszki na kratkę kuchenną.
Chleb na maślance gotowy!
Wszystkie
użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.
Cukier w
rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez
niego nie wyrosną.
Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli
nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku
nagrzanym do 30 °C.
Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po
2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł,
chleby będą nam wychodziły jak malowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz