sobota, 9 marca 2024

Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami

Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami

Bardzo efektowne i bardzo proste do upieczenia ciasto szpinakowe z kremem śmietanowo-serowym i brzoskwiniami. Idealne na wielkanocny stół.

Składniki:

ciasto:

  • 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 180 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia

krem:

  • 300 ml kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 połówek brzoskwiń z syropu

Sposób wykonania:

Pieczemy ciasto szpinakowe.

Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok.



Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 40 min (do suchego patyczka).



Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie odkrawamy wierzch, a równy blat zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Odkrojony wierzch pozbawiamy brązowej skórki i zielony miąższ kruszymy rękami do miseczki. Odkładamy również do lodówki.

Ubijamy krem.

Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy śmietan-fix i cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Do gotowego kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy całość delikatnie.



Składamy ciasto.

Spód ciasta przekładamy z powrotem do foremki, zapinamy obręcz. Możemy wyłożyć rant formy folią, jeśli mamy. Nakładamy krem, wyrównujemy wierzch i posypujemy górę ciasta odłożonymi okruchami. Przyozdabiamy cukierkami w kształcie jajeczek. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.



Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami gotowe!



Nasze rady:

Śmietanka i ser mascarpone muszą być mocno schłodzone, aby krem nam się dobrze ubił.

Proponujemy użyć szpinak świeży. Daje on nam gwarancję, że ciasto będzie miało żywy, soczysty kolor.

Szpinak mrożony należy bardzo dokładnie osączyć z wody.

Zamiast cytryny możemy użyć limonkę w takich samych proporcjach. Ciasto będzie miało bardzo ciekawy, orzeźwiający smak.

 


Surówka z pora z gruszką i jabłkiem

Surówka z pora z gruszką i jabłkiem

Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i pysznym sosem majonezowym. Do naszej surówki z pora dodamy jeszcze gruszkę. Będzie smacznie.

Składniki:

  • por (biała część) 300g
  • 1 duża marchew
  • 1 jabłko
  • 1 twarda gruszka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go zimną wodą na 1-2 minuty, a następnie odsączamy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski.



 Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko i gruszkę razem ze skórką ścieramy tak jak marchewkę. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały.



 Następnie dodajemy do warzyw wymieszaną śmietanę, majonez, musztardę pieprz, sól i cukier. Dokładnie łączymy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.

Surówka z pora z gruszką i jabłkiem doskonale pasuje do różnych dań obiadowych.

 

Pierś kurczaka z piekarnika

Pierś kurczaka z piekarnika

Pierś kurczaka z piekarnika to niedrogie, proste, smaczne i ekspresowe danie obiadowe.  Soczystą i aromatyczną pierś podajemy z  ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Możemy ją też wykorzystać jako dodatek do sałatki, np. gyros lub hawajskiej.

Mięso jest delikatne, przygotujemy je w 15 minut, upieczemy w 30 minut. 

Składniki:

  • 40 dkg piersi z kurczaka (2 pojedyncze po 20 dkg)
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy „złocisty kurczak”
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 gałązka rozmarynu

Sposób wykonania:

Mięso kurczaka dokładnie myjemy i osuszam. Pozbywamy się kostek, błonek i ścięgien. Podwójną piersi kurczaka przekrawamy na pół. Mięso wrzucamy do miski.



Następnie przygotowujemy marynatę. Wszystkie przyprawy mieszamy z trzema łyżkami oleju i nacieramy piersi, tak aby każdy kawałek był równomiernie obtoczony marynatą. Odkładamy piersi na bok na 1/2 godziny.



W tym czasie włączamy piekarnik, nastawiamy temperaturę na 190 °C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i smarujemy je na dnie pozostałym olejem. Układamy w naczyniu kawałki piersi.



Pierś kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy upieczone mięso i odstawiamy przykryte folią na 10 minut, aby odpoczęło.

Pierś kurczaka z piekarnika gotowa!



Nasze rady:

Przyprawy do kurczaka, w naszym przepisie nie są obowiązkowe. Jeśli nie lubimy lub nie mamy, którejś z nich to możemy je pominąć albo użyć innych, np. czosnku granulowanego, tymianku, curry.

Nie przekraczamy czasu pieczenia, aby mięso nie zrobiło się zbyt suche i twarde.

Pierś mniejszą (150g) pieczemy 25 minut, większą (250 g) 35 minut. Mięso zawsze wkładamy do nagrzanego piekarnika.

 

piątek, 8 marca 2024

Babka zebra z polewą czekoladową


Babka zebra z polewą czekoladową

Babka dwukolorowa polana białą czekoladą. Pyszna, puszysta i bardzo łatwa do zrobienia. Będziemy ją wylewać po butelce do formy, dzięki temu będzie równo wylana i utworzy się na niej piękny wzór. Zachwyci gości, na pewno będą podziwiać!

Składniki:

  • 5 jaj (rozmiar M)
  • 280 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 ml mleka
  • 220 ml oleju bezzapachowego
  • do białego ciasta 2 czubate łyżki mąki
  • do ciemnego ciasta 2 czubate łyżki kakao
polewa
  • 100 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • 20 g ciemnej czekolady

Sposób wykonania:

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie doskonale ubita zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników. Teraz dolewamy mleko i olej powoli, stopniowo, stale mieszając. Do tak ubitej masy dodajemy na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia ( w trzech etapach). Miksujemy powoli, tylko do połączenia składników. Gotową masę babkową rozdzielamy na dwie części, miej więcej równe. Do jednej przesiewamy mąkę, do drugiej kakao. Mieszamy masy łyżką lub łopatką silikonową w miarę delikatnie.

Formę babkową z kominem o średnicy 25 cm smarujemy starannie masłem i obsypujemy bułką tartą. Na komin nakładamy obciętą butelkę plastikową po wodzie mineralnej, jak na zdjęciu poniżej.



Następnie nakładamy ciasto po butelce do tortownicy, na przemian raz jasne, raz ciemne - po dwie małe chochelki lub 3-4 łyżki. Zaczynamy od ciemnego, na nie nakładamy jasne i tak do wyczerpania składników. Ciasto będzie powoli rozlewać się tworząc równe pierścienie. 



Teraz delikatnie zdejmujemy butelkę i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 45 - 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę studzimy i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą z mlekiem. Na białej polewie piszemy wzorek ciemną czekoladą, uprzednio roztopioną w woreczku foliowym, w gorącej wodzie.



Wielkanocna babka zebra gotowa! 

 


Babka marchewkowa

Babka marchewkowa

Wielkanocna babka marchewkowa z lekką nutą pomarańczy, aromatyczna, wilgotna i delikatna. Bardzo prosta w przygotowaniu jak większość babek. Na świątecznym stole prezentuje się doskonale.

Składniki:

  • 3 jajka M
  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g marchewki (waga po starciu)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml oleju
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

lukier:

  • 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • garść skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Formę do babek o dowolnym wzorze i 24 cm średnicy dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.



Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski i odkładamy na bok.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, również odkładamy na bok.

Do misy miksera wbijam całe jajka, dajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać całość, aż lekko się spieni. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, zwiększamy obroty miksera do maksimum. Ubijamy masę jajeczną 5-6 minut, aż się doskonale napuszy i zbieleje. Wlewamy sok pomarańczowy, olej. Następnie zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy po dwie łyżki mąki z proszkiem. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta marchew i skórkę z pomarańczy i mieszamy już całość łopatką silikonową. Przelewamy ciasto do formy.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 40-50 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłą ostrożnie wyciągamy z formy i dostawiamy do całkowitego wystudzenia.



Lukier ucieramy w miseczce i polewamy nim babkę, Dekorujemy skórką kandyzowaną.

Babka marchewkowa z nutą pomarańczy gotowa!



 

Sałatka makaronowa na Wielkanoc

Sałatka makaronowa na Wielkanoc

Prosta, błyskawiczna, kolorowa sałatka w sam raz na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka makaronu orzo
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • mała puszka kukurydzy konserwowej

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki, mieszamy dokładnie odkładamy na bok.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie osączamy.

Kukurydzę osączamy z płynu.

Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy.



Tak przygotowane składniki sałatki przekładamy do dużej miski, łączymy z sosem i wstawiamy do lodówki na godzinkę.



Sałatka makaronowa na Wielkanoc gotowa!

 


Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajkiem

Szybka sałatka jajeczna, doskonała na przyjęcia. Proste składniki – jajka, kukurydza, ogórek, seler naciowy i por. Sałatka przygotowana w 15 minut, zjedzona w 10 minut.

Składniki:

  • 5 jajek
  • mała puszka kukurydzy (200g)
  • trzy plastry żółtego sera (wyrazistego)
  • 2 gałązki selera naciowego z liśćmi
  • 200 g świeżego ogórka
  • 10 cm pora, białej części
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 18%

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Cztery jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Piąte zostawiamy do dekoracji.



Ogórka, seler naciowy i ser również kroimy w kostkę i dokładamy do jajek. Por kroimy w półkrążki, przelewamy wrzątkiem, osączamy i wrzucamy do miski. Kukurydzę odcedzamy, dodajemy do sałatki.

Mieszamy jogurt z majonezem, przyprawiamy pieprzem i solą. Łączymy ze składnikami sałatki. Wstawiamy gotową sałatkę do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie wykładamy sałatkę na talerz i dekorujemy.

Prosta i bardzo smaczna sałatka gotowa!



 

Gołąbki z kapusty stożkowej

    Gołąbki z kapusty stożkowej

    Gołąbki z kapusty stożkowej są przepyszne. Kapusta jest krucha i delikatna, łatwiejsza do zawijania i równie smaczna jak kapusta biała.

    Składniki:

  • 40 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
  • szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 duża główka kapusty stożkowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 100g masła
  • 2-3 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela ang.
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml gęstej śmietany 18%

  • Sposób przyrządzenia:

Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą (płaską łyżeczkę), pieprzem (1/2 łyżeczki) i papryką (1 czubata łyżeczka). Wbijamy jajko . Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy dłonią.



Wycinamy głąb ze środka kapusty, ścinamy czubek. Liście będą lepiej odchodziły od kapusty. Następnie wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem, gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Powoli obieramy ją z liści, które wykładamy na talerz. Kapusta stożkowa jest bardzo krucha i nie trzeba jej gotować, wystarczy sparzyć. Odcinamy zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy dobrą łyżkę nadzienia na każdy liść.



Zawijamy gołąbki jak krokiety - najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca.

Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Na nich układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy gołąbki 2 szklankami wody z parzenia kapusty, dokładamy na wierzch cebulę, łyżkę masła, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy na ogień. Gotujemy pod przykryciem 40-50 minut.



Miękkie gołąbki wyjmujemy z garnka na talerz. Pozbywamy się z wywaru kapusty, liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli wywar mocno się wygotował, dolewamy szklankę wody i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą, cukrem, maggi i pieprzem. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną. Hartujemy śmietanę odrobiną gorącego sosu z gołąbków, wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.



Z tej ilości mięsa wyszło nam 10 gołąbków. Robimy ich zawsze więcej. Nadwyżkę zamrażamy i mamy kilka porcji na później.

Wyborne gołąbki z kapusty stożkowej gotowe!



 

czwartek, 7 marca 2024

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, cebulą i papryką to najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie zimą. W naszym domu często podawana do ryb ale również do schabowego. Prosta i smaczna.

Składniki:

  • 40 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z marchewką)
  • 1 jabłko
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 nieduża cebula
  • 1/2 papryki żółtej i zielonej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • szczypta kminku mielonego

Sposób wykonania:

Kapustę możemy trochę przesiekać. 



Jabłko obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Papryki tak jak cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy całość.

Surówka z kapusty kiszonej gotowa! 



 

Zrazy z karkówki z kapustą i grzybami

Zrazy z karkówki z kapustą i grzybami

Mięso z karkówki doskonale nadaje się na zrazy. Jest odpowiednio kruche i w sam raz tłuściutkie. Do niego farsz „jesienny” z kapusty kiszonej i grzybów-duet doskonały. Prawdziwie tradycyjne danie, a jeszcze jak połączymy je z kaszą gryczaną!

Składniki:

  • 6 kotletów z karkówki (60 dkg mięsa)
  • sól, pieprz i czerwona papryka do oprószenia mięsa
  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg pieczarek
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • smalec do smażenia- 2-3 łyżki
  • szczypta pieprzu
  • łyżka majeranku
  • szczypta kminku mielonego
  • mąka do obtaczania zrazów
  • 2 szklanki bulionu

Sposób wykonania:

Karkówkę kroimy na kotlety i rozklepujemy cienko. Oprószamy przyprawami, układamy jeden na drugim, przykrywamy folią i odkładamy na bok

Boczek wędzony kroimy w kostkę, dajemy na patelnię, włączamy ogień i wysmażamy go na rumiano. Jeśli boczek jest chudy, dodajemy na patelnię łyżkę smalcu. W trakcie smażenia boczku obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i dorzucamy do boczku.



Do zeszklonej cebuli i rumianego boczku dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy całość 5 minut i dorzucamy na patelnię lekko odciśniętą i posiekaną kapustę. Doprawiamy pieprzem, szczyptą kminku mielonego i majerankiem. Smażymy całość, aż kapusta się lekko zrumieni. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz do zrazów do przestygnięcia.

Zawijamy zrazy.

Nakładamy na każdy kawałek karkówki dobrą łyżkę farszu. Zwijamy mięso jak tradycyjne zrazy i spinamy wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Gotowe roladki obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni roztapiamy czubatą łyżkę smalcu i obsmażamy na nim zrazy z każdej strony.



Do rumianych roladek wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu. Przykrywamy patelnię pokrywą i na bardzo małym ogniu dusimy roladki około godziny. Sos nam się powinien zredukować i zagęścić. Jeśli jednak wolimy, żeby był bardziej zawiesisty, zagęszczamy go łyżką mąki rozprowadzoną w odrobinie wody.

Zrazy z karkówki z kapustą kiszoną i grzybami gotowe!



 

Sernik na zimno z zielonymi winogronami

Sernik na zimno z zielonymi winogronami

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony zielonymi winogronami. Błyskawiczny i smaczny torcik.

Składniki:

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 galaretki cytrynowe

spód:

  • 200 g ciastek petit beurre
  • 80 g masła
  • 1 łyżka kakao

wierzch:

  • zielone winogrona 200 g
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich kakao i roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia:

- galaretkę agrestową rozpuszczamy w półtorej szklanki wody.

- obie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w jednej szklance wody.

Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.



Przystępujemy do zrobienia sernika.

Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość na sztywno. Następnie dodajemy Wystudzone i lekko tężejące galaretki cytrynowe. Krótko mieszamy, dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy wyłożonej ciasteczkami. Odkładamy sernik do lodówki na 2-3 godziny, aby dobrze zastygł.



 Teraz układamy na wierzchu winogrona i zalewamy je lekko tężejącą galaretką agrestową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.



Prosty sernik na zimno z zielonymi winogronami gotowy!



 

Śledź w śmietanie postny obiad

Śledź w śmietanie postny obiad

Tradycyjny polski śledź w śmietanie, z czerwoną cebulą i jabłkiem. Do tego ziemniaki w mundurkach. Danie postne, idealne na Wielkopiątkowy obiad . Szczególnie ulubione przez wielbicieli matiasów.

Składniki:

  • 400 g filetów śledzia w oleju a la matias
  • 250 ml śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 cebule czerwone
  • jedno duże jabłko
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 10-12 ziemniaków

Sposób wykonania:

Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze.

 Najpierw kroimy cebulę w piórka lub w półkrążki. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę sok i zmiękła. 

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy z cebulą. Posypujemy pieprzem.

 Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy z cebulą i jabłkiem. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość i wstawiamy do lodówki. 

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 25-30minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem na 5 minut, niech dojdą.

Postny śledź z ziemniakami w mundurkach gotowy!



 

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Proste, świetne kotlety bez mięsa. Możemy je jeść na ciepło z ziemniakami czy ryżem lub na zimno z bułką. Obie propozycje wydają się być wyśmienite, zwłaszcza, że kotlety na ciepło są pulchne i soczyste, a z pieczywem stanowią duet doskonały.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 250 g pieczarek
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanej pietruszki
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

Pięć jajek obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu, smażymy na nim na szklisto cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki utarte tak jak jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 5 minut.



 Przestudzone pieczarki łączymy z jajkami gotowanymi, jajkiem surowym, posiekaną pietruszką i bułką tartą. Trzemy drobno ser i dodajemy do masy. Masę ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i wyrabiamy krótko, aż będzie zwarta i będzie można formować kotlety.





 Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, kotlety jajeczne obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z obu stron na rumiano.

Kotlety jajeczno - pieczarkowe gotowe!