Sałatka z jajkiem
Szybka sałatka jajeczna, doskonała na przyjęcia. Proste składniki – jajka, kukurydza, ogórek, seler naciowy i por. Sałatka przygotowana w 15 minut, zjedzona w 10 minut.
Składniki:
- 5 jajek
- mała puszka kukurydzy (200g)
- trzy plastry żółtego sera (wyrazistego)
- 2 gałązki selera naciowego z liśćmi
- 200 g świeżego ogórka
- 10 cm pora, białej części
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 18%
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Cztery jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Piąte zostawiamy do dekoracji.
Ogórka, seler naciowy i ser również kroimy w kostkę i dokładamy do jajek. Por kroimy w półkrążki, przelewamy wrzątkiem, osączamy i wrzucamy do miski. Kukurydzę odcedzamy, dodajemy do sałatki.
Mieszamy jogurt z majonezem, przyprawiamy pieprzem i solą. Łączymy ze składnikami sałatki. Wstawiamy gotową sałatkę do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie wykładamy sałatkę na talerz i dekorujemy.
Prosta i bardzo smaczna sałatka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz