Sałatka makaronowa na Wielkanoc
Prosta, błyskawiczna, kolorowa sałatka w sam raz na wielkanocny stół.
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka makaronu orzo
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 średni ogórek wężowy
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka szczypiorku
- mała puszka kukurydzy konserwowej
sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki, mieszamy dokładnie odkładamy na bok.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie osączamy.
Kukurydzę osączamy z płynu.
Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy.
Tak przygotowane składniki sałatki przekładamy do dużej miski, łączymy z sosem i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Sałatka makaronowa na Wielkanoc gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz