Babka marchewkowa
Wielkanocna babka marchewkowa z lekką nutą pomarańczy, aromatyczna, wilgotna i delikatna. Bardzo prosta w przygotowaniu jak większość babek. Na świątecznym stole prezentuje się doskonale.
Składniki:
- 3 jajka M
- 200 g mąki tortowej
- 200 g marchewki (waga po starciu)
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml soku z pomarańczy
- 50 ml oleju
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
lukier:
- 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5-6 łyżek cukru pudru
- garść skórki pomarańczowej kandyzowanej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
Formę do babek o dowolnym wzorze i 24 cm średnicy dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski i odkładamy na bok.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, również odkładamy na bok.
Do misy miksera wbijam całe jajka, dajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać całość, aż lekko się spieni. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, zwiększamy obroty miksera do maksimum. Ubijamy masę jajeczną 5-6 minut, aż się doskonale napuszy i zbieleje. Wlewamy sok pomarańczowy, olej. Następnie zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy po dwie łyżki mąki z proszkiem. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta marchew i skórkę z pomarańczy i mieszamy już całość łopatką silikonową. Przelewamy ciasto do formy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 40-50 minut (do suchego patyczka).
Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłą ostrożnie wyciągamy z formy i dostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Lukier ucieramy w miseczce i polewamy nim babkę, Dekorujemy skórką kandyzowaną.
Babka marchewkowa z nutą pomarańczy gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz