MAKATKA

piątek, 8 marca 2024

Babka marchewkowa

Babka marchewkowa

Wielkanocna babka marchewkowa z lekką nutą pomarańczy, aromatyczna, wilgotna i delikatna. Bardzo prosta w przygotowaniu jak większość babek. Na świątecznym stole prezentuje się doskonale.

Składniki:

  • 3 jajka M
  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g marchewki (waga po starciu)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml oleju
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

lukier:

  • 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • garść skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Formę do babek o dowolnym wzorze i 24 cm średnicy dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.



Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski i odkładamy na bok.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, również odkładamy na bok.

Do misy miksera wbijam całe jajka, dajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać całość, aż lekko się spieni. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, zwiększamy obroty miksera do maksimum. Ubijamy masę jajeczną 5-6 minut, aż się doskonale napuszy i zbieleje. Wlewamy sok pomarańczowy, olej. Następnie zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy po dwie łyżki mąki z proszkiem. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta marchew i skórkę z pomarańczy i mieszamy już całość łopatką silikonową. Przelewamy ciasto do formy.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 40-50 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłą ostrożnie wyciągamy z formy i dostawiamy do całkowitego wystudzenia.



Lukier ucieramy w miseczce i polewamy nim babkę, Dekorujemy skórką kandyzowaną.

Babka marchewkowa z nutą pomarańczy gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz