piątek, 8 marca 2024

Babka zebra z polewą czekoladową


Babka zebra z polewą czekoladową

Babka dwukolorowa polana białą czekoladą. Pyszna, puszysta i bardzo łatwa do zrobienia. Będziemy ją wylewać po butelce do formy, dzięki temu będzie równo wylana i utworzy się na niej piękny wzór. Zachwyci gości, na pewno będą podziwiać!

Składniki:

  • 5 jaj (rozmiar M)
  • 280 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 ml mleka
  • 220 ml oleju bezzapachowego
  • do białego ciasta 2 czubate łyżki mąki
  • do ciemnego ciasta 2 czubate łyżki kakao
polewa
  • 100 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • 20 g ciemnej czekolady

Sposób wykonania:

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie doskonale ubita zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników. Teraz dolewamy mleko i olej powoli, stopniowo, stale mieszając. Do tak ubitej masy dodajemy na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia ( w trzech etapach). Miksujemy powoli, tylko do połączenia składników. Gotową masę babkową rozdzielamy na dwie części, miej więcej równe. Do jednej przesiewamy mąkę, do drugiej kakao. Mieszamy masy łyżką lub łopatką silikonową w miarę delikatnie.

Formę babkową z kominem o średnicy 25 cm smarujemy starannie masłem i obsypujemy bułką tartą. Na komin nakładamy obciętą butelkę plastikową po wodzie mineralnej, jak na zdjęciu poniżej.



Następnie nakładamy ciasto po butelce do tortownicy, na przemian raz jasne, raz ciemne - po dwie małe chochelki lub 3-4 łyżki. Zaczynamy od ciemnego, na nie nakładamy jasne i tak do wyczerpania składników. Ciasto będzie powoli rozlewać się tworząc równe pierścienie. 



Teraz delikatnie zdejmujemy butelkę i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 45 - 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę studzimy i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą z mlekiem. Na białej polewie piszemy wzorek ciemną czekoladą, uprzednio roztopioną w woreczku foliowym, w gorącej wodzie.



Wielkanocna babka zebra gotowa! 

 


Babka marchewkowa

Babka marchewkowa

Wielkanocna babka marchewkowa z lekką nutą pomarańczy, aromatyczna, wilgotna i delikatna. Bardzo prosta w przygotowaniu jak większość babek. Na świątecznym stole prezentuje się doskonale.

Składniki:

  • 3 jajka M
  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g marchewki (waga po starciu)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml oleju
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

lukier:

  • 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • garść skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Formę do babek o dowolnym wzorze i 24 cm średnicy dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.



Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski i odkładamy na bok.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, również odkładamy na bok.

Do misy miksera wbijam całe jajka, dajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać całość, aż lekko się spieni. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, zwiększamy obroty miksera do maksimum. Ubijamy masę jajeczną 5-6 minut, aż się doskonale napuszy i zbieleje. Wlewamy sok pomarańczowy, olej. Następnie zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy po dwie łyżki mąki z proszkiem. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta marchew i skórkę z pomarańczy i mieszamy już całość łopatką silikonową. Przelewamy ciasto do formy.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 40-50 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłą ostrożnie wyciągamy z formy i dostawiamy do całkowitego wystudzenia.



Lukier ucieramy w miseczce i polewamy nim babkę, Dekorujemy skórką kandyzowaną.

Babka marchewkowa z nutą pomarańczy gotowa!



 

Sałatka makaronowa na Wielkanoc

Sałatka makaronowa na Wielkanoc

Prosta, błyskawiczna, kolorowa sałatka w sam raz na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka makaronu orzo
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • mała puszka kukurydzy konserwowej

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki sosu przekładamy do miseczki, mieszamy dokładnie odkładamy na bok.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie osączamy.

Kukurydzę osączamy z płynu.

Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy.



Tak przygotowane składniki sałatki przekładamy do dużej miski, łączymy z sosem i wstawiamy do lodówki na godzinkę.



Sałatka makaronowa na Wielkanoc gotowa!

 


Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajkiem

Szybka sałatka jajeczna, doskonała na przyjęcia. Proste składniki – jajka, kukurydza, ogórek, seler naciowy i por. Sałatka przygotowana w 15 minut, zjedzona w 10 minut.

Składniki:

  • 5 jajek
  • mała puszka kukurydzy (200g)
  • trzy plastry żółtego sera (wyrazistego)
  • 2 gałązki selera naciowego z liśćmi
  • 200 g świeżego ogórka
  • 10 cm pora, białej części
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 18%

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Cztery jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Piąte zostawiamy do dekoracji.



Ogórka, seler naciowy i ser również kroimy w kostkę i dokładamy do jajek. Por kroimy w półkrążki, przelewamy wrzątkiem, osączamy i wrzucamy do miski. Kukurydzę odcedzamy, dodajemy do sałatki.

Mieszamy jogurt z majonezem, przyprawiamy pieprzem i solą. Łączymy ze składnikami sałatki. Wstawiamy gotową sałatkę do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie wykładamy sałatkę na talerz i dekorujemy.

Prosta i bardzo smaczna sałatka gotowa!



 

Gołąbki z kapusty stożkowej

    Gołąbki z kapusty stożkowej

    Gołąbki z kapusty stożkowej są przepyszne. Kapusta jest krucha i delikatna, łatwiejsza do zawijania i równie smaczna jak kapusta biała.

    Składniki:

  • 40 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
  • szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 duża główka kapusty stożkowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 100g masła
  • 2-3 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela ang.
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml gęstej śmietany 18%

  • Sposób przyrządzenia:

Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą (płaską łyżeczkę), pieprzem (1/2 łyżeczki) i papryką (1 czubata łyżeczka). Wbijamy jajko . Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy dłonią.



Wycinamy głąb ze środka kapusty, ścinamy czubek. Liście będą lepiej odchodziły od kapusty. Następnie wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem, gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Powoli obieramy ją z liści, które wykładamy na talerz. Kapusta stożkowa jest bardzo krucha i nie trzeba jej gotować, wystarczy sparzyć. Odcinamy zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy dobrą łyżkę nadzienia na każdy liść.



Zawijamy gołąbki jak krokiety - najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca.

Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Na nich układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy gołąbki 2 szklankami wody z parzenia kapusty, dokładamy na wierzch cebulę, łyżkę masła, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy na ogień. Gotujemy pod przykryciem 40-50 minut.



Miękkie gołąbki wyjmujemy z garnka na talerz. Pozbywamy się z wywaru kapusty, liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli wywar mocno się wygotował, dolewamy szklankę wody i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą, cukrem, maggi i pieprzem. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną. Hartujemy śmietanę odrobiną gorącego sosu z gołąbków, wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.



Z tej ilości mięsa wyszło nam 10 gołąbków. Robimy ich zawsze więcej. Nadwyżkę zamrażamy i mamy kilka porcji na później.

Wyborne gołąbki z kapusty stożkowej gotowe!



 

czwartek, 7 marca 2024

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, cebulą i papryką to najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie zimą. W naszym domu często podawana do ryb ale również do schabowego. Prosta i smaczna.

Składniki:

  • 40 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z marchewką)
  • 1 jabłko
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 nieduża cebula
  • 1/2 papryki żółtej i zielonej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • szczypta kminku mielonego

Sposób wykonania:

Kapustę możemy trochę przesiekać. 



Jabłko obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Papryki tak jak cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Mieszamy całość.

Surówka z kapusty kiszonej gotowa! 



 

Zrazy z karkówki z kapustą i grzybami

Zrazy z karkówki z kapustą i grzybami

Mięso z karkówki doskonale nadaje się na zrazy. Jest odpowiednio kruche i w sam raz tłuściutkie. Do niego farsz „jesienny” z kapusty kiszonej i grzybów-duet doskonały. Prawdziwie tradycyjne danie, a jeszcze jak połączymy je z kaszą gryczaną!

Składniki:

  • 6 kotletów z karkówki (60 dkg mięsa)
  • sól, pieprz i czerwona papryka do oprószenia mięsa
  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg pieczarek
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • smalec do smażenia- 2-3 łyżki
  • szczypta pieprzu
  • łyżka majeranku
  • szczypta kminku mielonego
  • mąka do obtaczania zrazów
  • 2 szklanki bulionu

Sposób wykonania:

Karkówkę kroimy na kotlety i rozklepujemy cienko. Oprószamy przyprawami, układamy jeden na drugim, przykrywamy folią i odkładamy na bok

Boczek wędzony kroimy w kostkę, dajemy na patelnię, włączamy ogień i wysmażamy go na rumiano. Jeśli boczek jest chudy, dodajemy na patelnię łyżkę smalcu. W trakcie smażenia boczku obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i dorzucamy do boczku.



Do zeszklonej cebuli i rumianego boczku dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy całość 5 minut i dorzucamy na patelnię lekko odciśniętą i posiekaną kapustę. Doprawiamy pieprzem, szczyptą kminku mielonego i majerankiem. Smażymy całość, aż kapusta się lekko zrumieni. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz do zrazów do przestygnięcia.

Zawijamy zrazy.

Nakładamy na każdy kawałek karkówki dobrą łyżkę farszu. Zwijamy mięso jak tradycyjne zrazy i spinamy wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Gotowe roladki obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni roztapiamy czubatą łyżkę smalcu i obsmażamy na nim zrazy z każdej strony.



Do rumianych roladek wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu. Przykrywamy patelnię pokrywą i na bardzo małym ogniu dusimy roladki około godziny. Sos nam się powinien zredukować i zagęścić. Jeśli jednak wolimy, żeby był bardziej zawiesisty, zagęszczamy go łyżką mąki rozprowadzoną w odrobinie wody.

Zrazy z karkówki z kapustą kiszoną i grzybami gotowe!



 

Sernik na zimno z zielonymi winogronami

Sernik na zimno z zielonymi winogronami

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony zielonymi winogronami. Błyskawiczny i smaczny torcik.

Składniki:

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 galaretki cytrynowe

spód:

  • 200 g ciastek petit beurre
  • 80 g masła
  • 1 łyżka kakao

wierzch:

  • zielone winogrona 200 g
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich kakao i roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia:

- galaretkę agrestową rozpuszczamy w półtorej szklanki wody.

- obie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w jednej szklance wody.

Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.



Przystępujemy do zrobienia sernika.

Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość na sztywno. Następnie dodajemy Wystudzone i lekko tężejące galaretki cytrynowe. Krótko mieszamy, dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy wyłożonej ciasteczkami. Odkładamy sernik do lodówki na 2-3 godziny, aby dobrze zastygł.



 Teraz układamy na wierzchu winogrona i zalewamy je lekko tężejącą galaretką agrestową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.



Prosty sernik na zimno z zielonymi winogronami gotowy!



 

Śledź w śmietanie postny obiad

Śledź w śmietanie postny obiad

Tradycyjny polski śledź w śmietanie, z czerwoną cebulą i jabłkiem. Do tego ziemniaki w mundurkach. Danie postne, idealne na Wielkopiątkowy obiad . Szczególnie ulubione przez wielbicieli matiasów.

Składniki:

  • 400 g filetów śledzia w oleju a la matias
  • 250 ml śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 cebule czerwone
  • jedno duże jabłko
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 10-12 ziemniaków

Sposób wykonania:

Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze.

 Najpierw kroimy cebulę w piórka lub w półkrążki. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę sok i zmiękła. 

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy z cebulą. Posypujemy pieprzem.

 Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy z cebulą i jabłkiem. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość i wstawiamy do lodówki. 

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 25-30minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem na 5 minut, niech dojdą.

Postny śledź z ziemniakami w mundurkach gotowy!



 

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Proste, świetne kotlety bez mięsa. Możemy je jeść na ciepło z ziemniakami czy ryżem lub na zimno z bułką. Obie propozycje wydają się być wyśmienite, zwłaszcza, że kotlety na ciepło są pulchne i soczyste, a z pieczywem stanowią duet doskonały.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 250 g pieczarek
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanej pietruszki
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

Pięć jajek obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu, smażymy na nim na szklisto cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki utarte tak jak jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 5 minut.



 Przestudzone pieczarki łączymy z jajkami gotowanymi, jajkiem surowym, posiekaną pietruszką i bułką tartą. Trzemy drobno ser i dodajemy do masy. Masę ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i wyrabiamy krótko, aż będzie zwarta i będzie można formować kotlety.





 Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, kotlety jajeczne obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z obu stron na rumiano.

Kotlety jajeczno - pieczarkowe gotowe!  



 

środa, 6 marca 2024

Sałatka z pora i jajek

Sałatka z pora i jajek

Prosta i błyskawiczna sałatka wyrazista w smaku, doskonały dodatek do wielkanocnego śniadania.

Składniki:

  • 2 pory, biała część
  • szklanka groszku z puszki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Pory myjemy, kroimy w półplasterki, przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach, aż puszczą trochę soku i zmiękną. Dodajemy dobrze odsączony groszek. Ogórki, jajka oraz obrane jabłka pokrojone w kostkę dorzucamy do pora i groszku.

Do tak przygotowanych warzyw dajemy śmietanę, jogurt oraz sól i pieprz. Mieszamy całość. Wkładamy do lodówki na pół godziny, aby sałatka schłodziła się i wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Sałatka z pora gotowa!



 

Śledź z żurawiną

Śledź z żurawiną

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Danie kiedyś w naszym domu często podawane w poście. Do śledzia świetnie pasują ziemniaki w mundurkach. Żurawina dodaje słodyczy i wzbogaca smak śledzia. Danie jest wyborne.


Składniki:
  • 500 g filetów śledzia w oleju a la Matjas
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego + olej z filetów
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duża czerwona cebula
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz grubo mielony
  • 6 dużych ziemniaków

Sposób wykonania:

Śledzie z żurawiną przygotujmy dzień wcześniej, będą smaczniejsze kiedy postoją w lodówce przez noc.

 Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i włożenia jej do miski. Następnie solimy ją, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i trochę morzymy, czyli wyciskamy rękoma, aby cebula zmiękła i puściła sok. Zmorzoną cebulę łączymy z olejem, wykorzystajmy też olej z zalewy śledziowej. Przyprawiamy grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem i płaską łyżeczką cukru.

 Do tak przygotowanej cebuli wkładamy pokrojone w cząstki śledzie oraz żurawinę, którą wcześniej zalewamy wrzątkiem na 15 minut, aby zmiękła i napęczniała. Śledzia z żurawiną i cebulą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.



Do śledzia możemy podać ziemniaki w mundurkach lub serwować jako sałatkę do kolacji. Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy), przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 20-25 minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku na chwilę pod przykryciem, niech dojdą.

Śledź z żurawiną, z ziemniakami w mundurkach gotowy!



Nasza rada: 

Ilość oleju do śledzia podałyśmy orientacyjnie, można go dodać więcej, gdy zalewy śledziowej było za mało lub wlać mniej, jeśli zalewa jest dobra i jest jej dużo.

 

wtorek, 5 marca 2024

Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi

Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi

Tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami z dziurką. Smaczny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis, szybkie gotowanie, dużo przyjemności z pałaszowania.

Składniki:

Na gulasz.

  • 60-70 dkg łopatki wieprzowej bez kości
  • 20 dkg boczku
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sos sojowy do smaku
  • 0,75 l bulionu lub wody
  • 3 łyżki smalcu
  • 4 łyżki mąki

Na kluski śląskie.

  • 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • około 1 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Gulasz z łopatki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.

Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i paprykę czerwoną rozdrobnioną.

W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną mieloną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.

Teraz wlewamy bulion lub wodę, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości.

Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz.



Kluski śląskie.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników. Następnie kulamy okrągłe kluski i palcem robimy w każdej dołek . Na gotującą się, posoloną wodę wrzucamy połowę wyrobionych klusek, lekko potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy kluski.

 








Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi gotowy!