Orzechowiec
Ciasto orzechowe
przełożone kremem budyniowym, polane orzechami włoskimi
zatopionymi w karmelu. Pyszności!
Składniki:
ciasto:
- 4
jajka M
- szczypta
soli
- 10
g cukru waniliowego
- 160
g cukru
- 100
ml mleka (temperatura pokojowa)
- 100
g bezwonnego oleju roślinnego
- 200
g mąki
- 10
g proszku do pieczenia
- 100
g mielonych orzechów włoskich
- 150
ml mleka do nasączenia ciasta
krem:
- 500
ml mleka
- 80
g cukru
- 8
g cukru wanilinowego
- 35
g skrobi kukurydzianej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2
jajka
- 150
g masła
- 120
g nutelli
polewa:
- 200
g masy kajmakowej
- szklanka
posiekanych orzechów włoskich
Sposób
wykonania:
Gotujemy
masę budyniową.
350
ml mleka wlewamy do rondelka o grubym dnie i wstawiamy na
umiarkowany ogień. W tym czasie 150 ml mleka łączymy z cukrami,
skrobią lub budyniem i dwoma jajkami. Dobrze rozmieszaną masę
wlewamy cienkim strumieniem do gorącego mleka. Gotujemy całość
intensywnie mieszając, aż pojawią się pierwsze bąbelki a masa
odpowiednio zgęstnieje. Gotową masę przelewamy do miski.
Przykrywamy folią „w kontakt”, aby nie tworzył się kożuch i
odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej.
Pieczemy
ciasto orzechowe.
Wszystkie
składniki w temperaturze pokojowej!
Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Blaszkę
o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie.
Suche
składniki odmierzamy i przesypujemy do miski. Mieszamy je rózgą i
odstawiamy na bok.
Do
misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier
waniliowy. Ubijamy jajka mikserem dodając w trzech partiach cukier.
Ubijamy masę jajeczną jeszcze 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy
się.
Teraz
wlewamy mleko, olej. Krótko mieszamy i wsypujemy suche składniki.
Miksujemy tyko do ich połączenia.
Ciasto
przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca
i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Ubijamy
krem.
Miękkie
masło (temp. pokojowa) łączymy z nutellą, również miękką.
Ubijamy mikserem 2 minuty i dodajemy po dwie łyżki masy budyniowej,
która powinna mieć podobną temperaturę do reszty składników.
Krem ubijamy do gładkiej masy, ale nie za długo, bo może nam się
rozrzedzić skrobia i krem będzie zbyt płynny.
Składamy
ciasto.
Ciasto
przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy, bez papieru
do pieczenia. Zapinamy obręcz i nasączmy go mlekiem. Wykładamy
cały krem budyniowy. Wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem
ciasta. Ciasto nasączamy resztą mleka.
Masa
kajmakowo-orzechowa.
W
gorącej kąpieli rozgrzewamy kajmak i wrzucamy do niego posiekane
orzechy. Lekko studzimy. Wykładamy masę na wierzch ciasta. Ciasto
wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Orzechowiec
gotowy!