Orzechowiec
Ciasto orzechowe przełożone kremem budyniowym, polane orzechami włoskimi zatopionymi w karmelu. Pyszności!
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka M
- szczypta soli
- 10 g cukru waniliowego
- 160 g cukru
- 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 100 g bezwonnego oleju roślinnego
- 200 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 150 ml mleka do nasączenia ciasta
krem:
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 35 g skrobi kukurydzianej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 150 g masła
- 120 g nutelli
polewa:
- 200 g masy kajmakowej
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Gotujemy masę budyniową.
350 ml mleka wlewamy do rondelka o grubym dnie i wstawiamy na umiarkowany ogień. W tym czasie 150 ml mleka łączymy z cukrami, skrobią lub budyniem i dwoma jajkami. Dobrze rozmieszaną masę wlewamy cienkim strumieniem do gorącego mleka. Gotujemy całość intensywnie mieszając, aż pojawią się pierwsze bąbelki a masa odpowiednio zgęstnieje. Gotową masę przelewamy do miski. Przykrywamy folią „w kontakt”, aby nie tworzył się kożuch i odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej.
Pieczemy ciasto orzechowe.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Blaszkę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie.
Suche składniki odmierzamy i przesypujemy do miski. Mieszamy je rózgą i odstawiamy na bok.
Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Ubijamy jajka mikserem dodając w trzech partiach cukier. Ubijamy masę jajeczną jeszcze 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się.
Teraz wlewamy mleko, olej. Krótko mieszamy i wsypujemy suche składniki. Miksujemy tyko do ich połączenia.
Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Ubijamy krem.
Miękkie masło (temp. pokojowa) łączymy z nutellą, również miękką. Ubijamy mikserem 2 minuty i dodajemy po dwie łyżki masy budyniowej, która powinna mieć podobną temperaturę do reszty składników. Krem ubijamy do gładkiej masy, ale nie za długo, bo może nam się rozrzedzić skrobia i krem będzie zbyt płynny.
Składamy ciasto.
Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy, bez papieru do pieczenia. Zapinamy obręcz i nasączmy go mlekiem. Wykładamy cały krem budyniowy. Wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto nasączamy resztą mleka.
Masa kajmakowo-orzechowa.
W gorącej kąpieli rozgrzewamy kajmak i wrzucamy do niego posiekane orzechy. Lekko studzimy. Wykładamy masę na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Orzechowiec gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz