Roladki schabowe nadziewane pieczarkami i ogórkiem
Tradycyjny domowy obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z pieczarek, sera żółtego i ogórka kiszonego. Pasuje do nich ryż lub kasza, także ziemniaki czy kluski z nich zrobione. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.
Składniki:
- 60 dkg schabu bez kości
- 1-2 szklanki bulionu lub wody
- 2 ogórki kiszone małe lub jeden duży
- 2 cebule
- 25 dkg g pieczarek
- 4-5 plastrów sera żółtego
- 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia roladek
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- słodka papryka, tymianek, pieprz ziołowy, rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z 60 dkg mięsa wyjdzie nam 7-8 roladek.
Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę na bok.
Pieczarki i jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni olej, podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia.
Zwijamy roladki. Na każdy kotlet kładziemy pokrojony w paski ser, podsmażone pieczarki kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy roladkę. Spinamy ją wykałaczką lub szpilką do szaszłyków i obtaczamy w mące.
Na patelni, na której smażyliśmy pieczarki rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia.
Przewracamy na drugą stronę i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę przesmażamy.
Zalewamy bulionem lub wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy musztardę, liście laurowe oraz ziele angielskie i przyprawy. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. Dodajemy sos sojowy. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Roladki schabowe nadziewane pieczarkami, serem i ogórkiem gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz