MAKATKA

niedziela, 25 lutego 2024

Zupa gulaszowa ostra

Zupa gulaszowa ostra

Mocno rozgrzewająca, pikantna zupa gulaszowa, zimą w sam raz na obiad. Można ją potraktować jako danie jednogarnkowe, jest tak gęsta, pełna mięsa i warzyw.

Składniki:

Porcja na 6-litrowy garnek

  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg kiełbasy wędzonej
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 1 por (biała część)
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 papryczka chilli
  • 4-6 ziemniaków
  • 20 dkg pieczarek
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka papryki mielonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • zasmażka (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki)
  • pęczek pietruszki

Sposób wykonania:

W 4 l wody gotujemy warzywa- marchew i seler starte na tarce o grubych oczkach oraz por drobno pokrojony, razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim . Całość lekko solimy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec. Mięso kroimy w niedużą kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, boczek pokrojony w drobną kostkę oraz cebulę również pokrojoną w kostkę. Podsmażamy wszystko do zeszklenia cebuli.



Kroimy pieczarki w plasterki i paprykę w kostkę oraz papryczkę chilli bez pestek drobniutko. Dorzucamy do patelni. Podsmażamy całość 10-15 minut. Na koniec dajemy na patelnię paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.



Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka, wlewamy do zupy. Trochę ją przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ziemniaki kroimy w kostkę i również wrzucamy do zupy, gotujemy je 15 minut (do miękkości).



Kiedy wszystkie składniki zupy są miękkie, robimy zasmażkę z mąki i masła, zaciągamy nią zupę, 1-2 minuty gotujemy całość i jednocześnie doprawiamy do smaku maggi, pieprzem i cukrem.

Na koniec posypujemy zupę posiekaną natką.

Zupa gulaszowa gotowa!



Nasza rada:

Ponieważ gotowanie gulaszowej jest trochę pracochłonne i trwa 2-2,5 godziny proponujemy zrobić jej trochę więcej. Dlatego też w przepisie podałyśmy dużą ilość składników. Nadmiar zupy można zamknąć w słoiku- wlać jeszcze gorącą i dobrze zakręcić. Taką zupę możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Możemy również przechowywać ją w zamrażarce do 3 miesięcy. Jeśli natomiast planujemy zrobić gulaszową tylko na raz, zmniejszamy ilość składników o połowę.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz