Zupa gulaszowa ostra
Mocno rozgrzewająca, pikantna zupa gulaszowa, zimą w sam raz na obiad. Można ją potraktować jako danie jednogarnkowe, jest tak gęsta, pełna mięsa i warzyw.
Składniki:
Porcja na 6-litrowy garnek
- 50 dkg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg kiełbasy wędzonej
- 20 dkg boczku wędzonego
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 1 por (biała część)
- 2 duże papryki czerwone
- 1 papryczka chilli
- 4-6 ziemniaków
- 20 dkg pieczarek
- 2-3 łyżki smalcu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka papryki mielonej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki maggi
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- zasmażka (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki)
- pęczek pietruszki
Sposób wykonania:
W 4 l wody gotujemy warzywa- marchew i seler starte na tarce o grubych oczkach oraz por drobno pokrojony, razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim . Całość lekko solimy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec. Mięso kroimy w niedużą kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, boczek pokrojony w drobną kostkę oraz cebulę również pokrojoną w kostkę. Podsmażamy wszystko do zeszklenia cebuli.
Kroimy pieczarki w plasterki i paprykę w kostkę oraz papryczkę chilli bez pestek drobniutko. Dorzucamy do patelni. Podsmażamy całość 10-15 minut. Na koniec dajemy na patelnię paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka, wlewamy do zupy. Trochę ją przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ziemniaki kroimy w kostkę i również wrzucamy do zupy, gotujemy je 15 minut (do miękkości).
Kiedy wszystkie składniki zupy są miękkie, robimy zasmażkę z mąki i masła, zaciągamy nią zupę, 1-2 minuty gotujemy całość i jednocześnie doprawiamy do smaku maggi, pieprzem i cukrem.
Na koniec posypujemy zupę posiekaną natką.
Zupa gulaszowa gotowa!
Nasza rada:
Ponieważ gotowanie gulaszowej jest trochę pracochłonne i trwa 2-2,5 godziny proponujemy zrobić jej trochę więcej. Dlatego też w przepisie podałyśmy dużą ilość składników. Nadmiar zupy można zamknąć w słoiku- wlać jeszcze gorącą i dobrze zakręcić. Taką zupę możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Możemy również przechowywać ją w zamrażarce do 3 miesięcy. Jeśli natomiast planujemy zrobić gulaszową tylko na raz, zmniejszamy ilość składników o połowę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz