Marynata do karkówki
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest soczyste, kruche i bardzo aromatyczne. Aby karkówka była smaczna, warto zadbać już dzień -dwa wcześniej o odpowiednią marynatę.
Składniki na 1,2 -1,5 kg karkówki:
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki octu balsamicznego lub ostrej musztardy
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chilli
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 2-3 listki laurowe
Sposób wykonania:
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu i obkładamy pokrojoną w krążki cebulą.
Do miseczki wlewamy płynne składniki oraz zioła. Łączymy je dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.
Jeszcze lepiej przygotować karkówkę kilka dni wcześniej i zamrozić ją, wtedy osiąga ona największą kruchość. Tuż przed grillowaniem lub pieczeniem w piekarniku doprowadzamy ją do temperatury pokojowej i wtedy rzucamy na ruszt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz