Sos tzatziki
Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę czy ketchup. W wersji domowej jest zdrowy i wyśmienity. Trudno mu się oprzeć!
Składniki:
- 1 duży jogurt grecki 0,5l
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 ogórki świeże średnie
- mały pęczek posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka
Jogurt przekładamy na sitko z drobnymi oczkami lub o większych oczkach, wyłożone gazą i odsączamy z nadmiaru płynu.
Ogórki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy.
Również odsączamy z wody na sitku. Tak przygotowany jogurt i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżony czosnek, olej, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Dokładnie mieszamy, dodajemy posiekany koperek( dwie spore garści ).
Gotowy sos wkładamy do lodówki na godzinkę przed podaniem, aby się schłodził. Będzie smaczniejszy.
Nasze rady:
Można zrobić tzatziki w innej wersji, równie smacznej, zastępując
świeże ogórki małosolnymi. Sos będzie pyszny.
Ogórków
małosolnych nie odsączamy.
Ogórki świeże należy posolić,
chwilę odczekać i dobrze wycisnąć z nadmiaru wody. Sos będzie
gęsty, nie podejdzie wodą.
Zamiast oleju można dodać
oliwę z oliwek, tak jak w oryginalnym przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz