MAKATKA

niedziela, 25 lutego 2024

Karkówka pieczona na warzywach

Karkówka pieczona na warzywach 

Doskonale zamarynowana karkówka pieczona z warzywami to wyśmienity obiad.

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki uprzednio zamarynowane (marynata do karkówki w osobnym przepisie)

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody

Sposób wykonania:

Karkówkę marynujemy dzień wcześniej i trzymamy w lodówce całą noc.  

Warzywa kroimy w cząstki, cebulę w piórka, ziemniaki umyte i ze skórką w łódeczki, pieczarki na pół, paprykę w paski, a papryczkę chilli pozbawiamy nasionek i drobno siekamy. Następnie pokrojone warzywa wykładamy na blachę piekarnika, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy trzema łyżkami oleju.


Na patelni, najlepiej grillowej, ale niekoniecznie, rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano z obu stron karkówkę marynowaną, oczyszczoną z cebuli. 



Tak przygotowane kotlety układamy na warzywach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut. Po tym czasie podlewamy całość wodą i pieczemy do miękkości ziemniaków.



Gotową karkówkę z warzywami podajemy z greckim sosem tzatziki lub innym ulubionym.

Karkówka z pieca na warzywach gotowa!

 Przygotowałyśmy sos tzatziki do karkówki, który jest doskonałym dodatkiem do niej. Patrz w osobnym przepisie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz