Karkówka pieczona na warzywach
Doskonale zamarynowana karkówka pieczona z warzywami to wyśmienity obiad.
Składniki:
4 kotlety z karkówki uprzednio zamarynowane (marynata do karkówki w osobnym przepisie)
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 4 duże ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- pęczek zielonej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki wody
Sposób wykonania:
Na patelni, najlepiej grillowej, ale niekoniecznie, rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano z obu stron karkówkę marynowaną, oczyszczoną z cebuli.
Tak przygotowane kotlety układamy na warzywach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut. Po tym czasie podlewamy całość wodą i pieczemy do miękkości ziemniaków.
Gotową karkówkę z warzywami podajemy z greckim sosem tzatziki lub innym ulubionym.
Karkówka z pieca na warzywach gotowa!
Przygotowałyśmy sos tzatziki do karkówki, który jest doskonałym dodatkiem do niej. Patrz w osobnym przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz