MAKATKA

niedziela, 25 lutego 2024

Udka kurczaka złociste

Udka kurczaka złociste

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w trzech przyprawach. Kurczak delikatny i soczysty. Pyszna propozycja na skromny obiad.

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka - 600 g

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki przyprawy kurczak złocisty
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Udka dokładnie myjemy, osuszamy, następie nacieramy mieszanką oleju ze wszystkimi przyprawami. Tak zamarynowane mięso odkładamy na godzinę.  



Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy pod przykryciem godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywę i trzymamy mięso jeszcze 1/2 godziny w piekarniku, aż się przyrumieni. Podajemy udka z ulubionymi dodatkami.

Udka z kurczaka złociste gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz