Murzynek z wiśniami z kompotu
Murzynek to bardzo popularne i pyszne ciasto. Upieczemy więc murzynka na niedzielny podwieczorek, ale dodamy do niego wiśnie z kompotu. Ciasto będzie wilgotne, puszyste i czekoladowo-wiśniowe. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt będzie wspaniały.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki dżemu
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka wiśni drylowanych z kompotu lub mrożonych
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 3-4 łyżki śmietanki
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Tortownica o średnicy 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, cukier wanilinowy i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzchu układamy wiśnie odsączone z kompotu lub rozmrożone i również odsączone.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut (do suchego patyczka).
Polewa czekoladowa.
Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta.
Murzynek z wiśniami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz