Sałatka gyros
Klasyczną sałatkę gyros układamy w misce warstwowo. Dzisiaj zaproponujemy prostą wersję, która może nawet jest smaczniejsza, na pewno równie pięknie prezentuje się na półmisku. Warzywa są przemieszane i połączone smakami. Do tego rewelacyjny sos czosnkowy i kurczak w aromatycznych przyprawach. Sałatka doskonała na kolację dla całej rodziny i na imprezę.
Składniki:
warzywa
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- mała puszka kukurydzy (200 g)
- 1 papryka czerwona
- 3 ogórki gruntowe
- 1 cebula
sos
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany, gęstej 18%
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
dodatkowo
- duża pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Najpierw smażymy pierś z kurczaka. Kroimy ją w kostkę, taką na kęs, marynujemy w oleju i przyprawach 2-3 godziny ( możemy zamarynować mięso dzień wcześniej) Gotową pierś wrzucamy na rozgrzany olej. Wykładamy usmażoną pierś razem z wytworzonym sosem na talerz do przestudzenia.
Kroimy warzywa.
Na dużym talerzu rozkładamy pokrojoną w paski kapustę pekińską. Następnie układamy odsączoną z zalewy kukurydzę, cebulę pokrojoną w piórka, ogórki pokrojone w półplasterki (obrane ze skórki) oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki (pozbawioną nasion i białego miąższu). Warzywa lekko solimy i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka razem z sosem ze smażenia.
Na koniec robimy sos do sałatki. Mieszamy majonez z jogurtem lub śmietaną. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatkę.
Kolorowa sałatka gyros gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz