MAKATKA

poniedziałek, 26 lutego 2024

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Klasyczną sałatkę gyros układamy w misce warstwowo. Dzisiaj zaproponujemy prostą wersję, która może nawet jest smaczniejsza, na pewno równie pięknie prezentuje się na półmisku. Warzywa są przemieszane i połączone smakami. Do tego rewelacyjny sos czosnkowy i kurczak w aromatycznych przyprawach. Sałatka doskonała na kolację dla całej rodziny i na imprezę.

Składniki:

warzywa

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • mała puszka kukurydzy (200 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 cebula

sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany, gęstej 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

dodatkowo

  • duża pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Najpierw smażymy pierś z kurczaka. Kroimy ją w kostkę, taką na kęs, marynujemy w oleju i przyprawach 2-3 godziny ( możemy zamarynować mięso dzień wcześniej) Gotową pierś wrzucamy na rozgrzany olej. Wykładamy usmażoną pierś razem z wytworzonym sosem na talerz do przestudzenia.



Kroimy warzywa.

Na dużym talerzu rozkładamy pokrojoną w paski kapustę pekińską. Następnie układamy odsączoną z zalewy kukurydzę, cebulę pokrojoną w piórka, ogórki pokrojone w półplasterki (obrane ze skórki) oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki (pozbawioną nasion i białego miąższu). Warzywa lekko solimy i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka razem z sosem ze smażenia.



Na koniec robimy sos do sałatki. Mieszamy majonez z jogurtem lub śmietaną. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatkę.

Kolorowa sałatka gyros gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz