MAKATKA

wtorek, 27 lutego 2024

Mały, puszysty biszkopt

Mały, puszysty biszkopt

Biszkopt jasny i puszysty – baza do małych torcików. Bardzo łatwy do upieczenia, zawsze pięknie i równo wyrasta. Jest nieduży, delikatny w smaku. Dobrze się kroi. Porcja ciasta na tortownicę 16 cm (trzy blaty) lub 20 cm (2 blaty).

Składniki:

  • 40 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)
Tortownicę 16 cm wykładamy tylko na spodzie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej – ważne!

Całe jajka wbijamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać całość około minuty. Następnie dodajemy cukier puder w dwóch porcjach i ubijamy masę na najwyższych obrotach miksera do 10 minut. Masa ma się zrobić gęsta, jasna i puszysta. Odkładamy mikser.



Do tak ubitych jajek wsypujemy mąki i proszek do pieczenia uprzednio odważone, wymieszane i przesiane przez sitko.
Wsypujemy suche składniki w 2-3 porcjach i mieszamy rózgą, delikatnie.




Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. 



Pieczemy je 30-35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przestudzone ostrożnie wyjmujemy z formy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym czasie kroimy biszkopt na blaty.

Mały, puszysty biszkopt gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz