Mały, puszysty biszkopt
Biszkopt jasny i puszysty – baza do małych torcików. Bardzo łatwy do upieczenia, zawsze pięknie i równo wyrasta. Jest nieduży, delikatny w smaku. Dobrze się kroi. Porcja ciasta na tortownicę 16 cm (trzy blaty) lub 20 cm (2 blaty).
Składniki:
- 40 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C (góra-dół bez
termoobiegu)
Tortownicę 16 cm wykładamy tylko na spodzie papierem
do pieczenia.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej – ważne!
Całe jajka wbijamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę
soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać całość około minuty.
Następnie dodajemy cukier puder w dwóch porcjach i ubijamy masę na
najwyższych obrotach miksera do 10 minut. Masa ma się zrobić
gęsta, jasna i puszysta. Odkładamy mikser.
Do tak ubitych jajek wsypujemy mąki i proszek do
pieczenia uprzednio odważone, wymieszane i przesiane przez sitko.
Wsypujemy suche składniki w 2-3 porcjach i mieszamy
rózgą, delikatnie.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy.
Pieczemy je
30-35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przestudzone ostrożnie wyjmujemy z formy, zawijamy w folię
spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym
czasie kroimy biszkopt na blaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz