MAKATKA

wtorek, 27 lutego 2024

Zupa grochowa

Zupa grochowa

Prosta grochówka na wędzonym boczku i swojskiej kiełbasie. Zupa treściwa i rozgrzewająca. Zimą dobrze ją zjeść z pajdą pysznego chleba. Grochówka nasyci doskonale i da siły na cały dzień.

Składniki:

  • 300 g grochu łuskanego w połówkach
  • 250 g boczku wędzonego
  • 350 g wędzonej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 l bulionu mięsnego
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia, dzięki temu ziarna szybciej się ugotują.
Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodajemy półplasterki kiełbasy, smażymy kilka minut. 
Do zrumienionej wędzonki dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Bulion podgrzewamy w garnku. Wrzucamy do niego całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy bulionem i wlewamy do garnka z zupą.
 Dodajemy marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę lub startą na tarce o grubych oczkach oraz namoczony groch. Gotujemy całość na małym ogniu do miękkości grochu.
W międzyczasie wsypujemy przyprawy, czyli pieprz ziołowy i majeranek. Kroimy ziemniaki w kostkę i dorzucamy do zupy. Gotujemy całość 15-20 minut – do miękkich ziemniaków i grochu.

Nasze rady:

Groch możemy gotować osobno i razem z wodą, w której się gotował dodać do wywaru.
Do bulionu przeznaczonego na grochówkę można dodać wędzone żeberka, zupa będzie smaczniejsza.

                           

                          Brak komentarzy:

                          Prześlij komentarz