Zupa grochowa
Prosta grochówka na wędzonym boczku i swojskiej kiełbasie. Zupa treściwa i rozgrzewająca. Zimą dobrze ją zjeść z pajdą pysznego chleba. Grochówka nasyci doskonale i da siły na cały dzień.
Składniki:
- 300 g grochu łuskanego w połówkach
- 250 g boczku wędzonego
- 350 g wędzonej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 l bulionu mięsnego
- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 czubata łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia, dzięki temu ziarna szybciej się ugotują.
Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodajemy półplasterki kiełbasy, smażymy kilka minut.
Bulion podgrzewamy w garnku. Wrzucamy do niego całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy bulionem i wlewamy do garnka z zupą.
W międzyczasie wsypujemy przyprawy, czyli pieprz ziołowy i majeranek. Kroimy ziemniaki w kostkę i dorzucamy do zupy. Gotujemy całość 15-20 minut – do miękkich ziemniaków i grochu.
Kiedy groch się dość mocno rozgotuje, doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Możemy doprawić zupę łyżką maggi.
Zupa grochowa gotowa!
Nasze rady:
Groch możemy gotować osobno i razem z wodą, w której się gotował dodać do wywaru.
Do bulionu przeznaczonego na grochówkę można dodać wędzone żeberka, zupa będzie smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz