MAKATKA

środa, 28 lutego 2024

Jajka w sosie chrzanowym – postny obiad

Jajka w sosie chrzanowym – postny obiad

Prosty i błyskawiczny obiad bez mięsa. W okresie postu, przed Wielkanocą często podawany w naszym rodzinnym domu. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Polecamy!

Składniki:

  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego lub curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • mały pęczek szczypiorku

Sposób przyrządzenia:

W głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Kroimy cebulę w drobną kostkę i przesmażamy ją na roztopionym maśle, lekko rumieniąc. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę.



 Następnie wlewamy mleko, dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze mleko lub odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy sos ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym lub curry. Dodajemy sok z cytryny. Na sam koniec dodajemy chrzan i jajka w całości lub przepołowione. Posypujemy posiekanym koperkiem.



Jajka w sosie chrzanowym gotowe!



Nasze rady:

Sosu po dodaniu do niego chrzanu już nie gotujemy jeśli chcemy, aby sos miał wyrazisty i ostry smak.

Najlepszym dodatkiem do jajek w sosie chrzanowym są według nas ziemniaki puree, ale możemy je podać np. z ryżem. Też będzie smacznie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz