Jajka w sosie chrzanowym – postny obiad
Prosty i błyskawiczny obiad bez mięsa. W okresie postu, przed Wielkanocą często podawany w naszym rodzinnym domu. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Polecamy!
Składniki:
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego lub curry
- sól i pieprz do smaku
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- mały pęczek szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
W głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Kroimy cebulę w drobną kostkę i przesmażamy ją na roztopionym maśle, lekko rumieniąc. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę.
Następnie wlewamy mleko, dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze mleko lub odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy sos ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym lub curry. Dodajemy sok z cytryny. Na sam koniec dodajemy chrzan i jajka w całości lub przepołowione. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Jajka w sosie chrzanowym gotowe!
Nasze rady:
Sosu po dodaniu do niego chrzanu już nie gotujemy jeśli chcemy, aby sos miał wyrazisty i ostry smak.
Najlepszym dodatkiem do jajek w sosie chrzanowym są według nas ziemniaki puree, ale możemy je podać np. z ryżem. Też będzie smacznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz