poniedziałek, 26 lutego 2024

Owsianka z suszonymi owocami

Owsianka z suszonymi owocami

Proste, smaczne i pożywne śniadanie. Tym razem z suszonymi owocami.

Składniki:

  • 2 szklanki napoju owsianego
  • 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • szczypta soli
  • łyżka miodu lub cukru
  • szklanka owoców suszonych (morele, śliwki, rodzynki, żurawina)

Sposób wykonania:

Napój owsiany wlewamy do rondelka, wsypujemy płatki owsiane, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy całość na ogień.

Doprowadzamy do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Gotujemy płatki 3 minuty.

Jeśli są za gęste możemy dodać trochę więcej napoju owsianego. Zestawiamy z ognia gotowe płatki i doprawiamy je miodem lub cukrem.



Morele i śliwki kroimy na mniejsze części i razem z rodzynkami i żurawiną wrzucamy do ciepłych płatków owsianych. Mieszamy całość.

Owsianka z suszonymi owocami gotowa!



 

niedziela, 25 lutego 2024

Murzynek z wiśniami z kompotu

Murzynek z wiśniami z kompotu

Murzynek to bardzo popularne i pyszne ciasto. Upieczemy więc murzynka na niedzielny podwieczorek, ale dodamy do niego wiśnie z kompotu. Ciasto będzie wilgotne, puszyste i czekoladowo-wiśniowe. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt będzie wspaniały.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka wiśni drylowanych z kompotu lub mrożonych

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 3-4 łyżki śmietanki

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Tortownica o średnicy 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia.

Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, cukier wanilinowy i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzchu układamy wiśnie odsączone z kompotu lub rozmrożone i również odsączone. 



Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut (do suchego patyczka).



Polewa czekoladowa.

Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta.

Murzynek z wiśniami gotowy!

 


Sałatka hawajska z kurczakiem

Sałatka hawajska z kurczakiem

Prosta sałatka z kurczakiem gyros, makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do niej sos majonezowo -jogurtowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • szklanka makaronu ryżowego orzo
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 ogórek wężowy
  • mix papryk (po 1/2 z każdego koloru)
  • 1 cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy do kurczaka (1 łyżka gyros, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli)

sos:

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu gęstego
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.





Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miski i obtaczamy w oleju oraz przyprawach. Odkładamy na 1/2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano. Podlewamy 3 łyżkami wody. Przykrywamy pokrywą. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Lekko przestudzone mięso razem z wytworzonym sosem przekładamy do makaronu i dokładnie mieszamy całość, aby makaron wchłonął sos z duszonego kurczaka.



Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy na cząstki. Przekładamy kukurydzę i ananasa do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron z kurczakiem. Papryki oczyszczone z nasion, cebulę i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki jogurt i majonez połączone z czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.

Wyśmienita sałatka hawajska z makaronem ryżowym gotowa!



 

Udka kurczaka złociste

Udka kurczaka złociste

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w trzech przyprawach. Kurczak delikatny i soczysty. Pyszna propozycja na skromny obiad.

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka - 600 g

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki przyprawy kurczak złocisty
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Udka dokładnie myjemy, osuszamy, następie nacieramy mieszanką oleju ze wszystkimi przyprawami. Tak zamarynowane mięso odkładamy na godzinę.  



Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy pod przykryciem godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywę i trzymamy mięso jeszcze 1/2 godziny w piekarniku, aż się przyrumieni. Podajemy udka z ulubionymi dodatkami.

Udka z kurczaka złociste gotowe!



 

Bułka paryska

Bułka paryska

Według encyklopedii: ”bułka paryska (francuska) – rodzaj pieczywa, długa, bułka pszenna o długości około 30 cm, kształtem i wielkością zbliżona do bochenka chleba."  W Wielkopolsce zwana jest kawiorkiem, w innych regionach bułką wrocławską lub weką. Możemy ją sami upiec w domu, przepis jest prosty i łatwy, składniki ogólnodostępne i tanie.

Składniki:

  • 530 g mąki tortowej lub typ 500
  • 8 g suchych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta muszą być ciepłe, nie gorące.

Mąkę należy przesiać.

Z tej porcji ciasta wychodzą dwie bułki paryskie.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, cukier, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i wsypujemy suche drożdże. Łączymy całość najpierw łyżką, potem rękami i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodajemy do ciasta roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki, czyli około 10 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.



Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy je, kulamy wałek, który dzielimy na dwie części. Formujemy podłużne bułki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem tylko na 15-20 minut.



Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Wyrośnięte bułki nacinamy nożem w kilku miejscach, niezbyt głęboko, po skosie i oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika na 18-20 minut.

Wyborne bułki paryskie gotowe!  



 

Roladki schabowe nadziewane pieczarkami i ogórkiem

Roladki schabowe nadziewane pieczarkami i ogórkiem

Tradycyjny domowy obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z pieczarek, sera żółtego i ogórka kiszonego. Pasuje do nich ryż lub kasza, także ziemniaki czy kluski z nich zrobione. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.

Składniki:

  • 60 dkg schabu bez kości
  • 1-2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 ogórki kiszone małe lub jeden duży
  • 2 cebule
  • 25 dkg g pieczarek
  • 4-5 plastrów sera żółtego
  • 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia roladek
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • słodka papryka, tymianek, pieprz ziołowy, rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z 60 dkg mięsa wyjdzie nam 7-8 roladek.



Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę na bok.

Pieczarki i jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni olej, podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia.



Zwijamy roladki. Na każdy kotlet kładziemy pokrojony w paski ser, podsmażone pieczarki kawałek ogórka kiszonego. Zwijamy roladkę. Spinamy ją wykałaczką lub szpilką do szaszłyków i obtaczamy w mące.

Na patelni, na której smażyliśmy pieczarki rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia.



 Przewracamy na drugą stronę i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę przesmażamy. 



Zalewamy bulionem lub wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy musztardę, liście laurowe oraz ziele angielskie i przyprawy. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. Dodajemy sos sojowy. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Roladki schabowe nadziewane pieczarkami, serem i ogórkiem gotowe!



 

Zupa gulaszowa ostra

Zupa gulaszowa ostra

Mocno rozgrzewająca, pikantna zupa gulaszowa, zimą w sam raz na obiad. Można ją potraktować jako danie jednogarnkowe, jest tak gęsta, pełna mięsa i warzyw.

Składniki:

Porcja na 6-litrowy garnek

  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg kiełbasy wędzonej
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 1 por (biała część)
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 papryczka chilli
  • 4-6 ziemniaków
  • 20 dkg pieczarek
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka papryki mielonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • zasmażka (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki)
  • pęczek pietruszki

Sposób wykonania:

W 4 l wody gotujemy warzywa- marchew i seler starte na tarce o grubych oczkach oraz por drobno pokrojony, razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim . Całość lekko solimy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec. Mięso kroimy w niedużą kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, boczek pokrojony w drobną kostkę oraz cebulę również pokrojoną w kostkę. Podsmażamy wszystko do zeszklenia cebuli.



Kroimy pieczarki w plasterki i paprykę w kostkę oraz papryczkę chilli bez pestek drobniutko. Dorzucamy do patelni. Podsmażamy całość 10-15 minut. Na koniec dajemy na patelnię paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.



Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka, wlewamy do zupy. Trochę ją przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ziemniaki kroimy w kostkę i również wrzucamy do zupy, gotujemy je 15 minut (do miękkości).



Kiedy wszystkie składniki zupy są miękkie, robimy zasmażkę z mąki i masła, zaciągamy nią zupę, 1-2 minuty gotujemy całość i jednocześnie doprawiamy do smaku maggi, pieprzem i cukrem.

Na koniec posypujemy zupę posiekaną natką.

Zupa gulaszowa gotowa!



Nasza rada:

Ponieważ gotowanie gulaszowej jest trochę pracochłonne i trwa 2-2,5 godziny proponujemy zrobić jej trochę więcej. Dlatego też w przepisie podałyśmy dużą ilość składników. Nadmiar zupy można zamknąć w słoiku- wlać jeszcze gorącą i dobrze zakręcić. Taką zupę możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Możemy również przechowywać ją w zamrażarce do 3 miesięcy. Jeśli natomiast planujemy zrobić gulaszową tylko na raz, zmniejszamy ilość składników o połowę.

 

Marynata do karkówki

Marynata do karkówki

Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest soczyste, kruche i bardzo aromatyczne.  Aby karkówka była smaczna, warto zadbać już dzień -dwa wcześniej o odpowiednią marynatę.

Składniki na 1,2 -1,5 kg karkówki:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub ostrej musztardy
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2-3 listki laurowe

Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu i obkładamy pokrojoną w krążki cebulą.



Do miseczki wlewamy płynne składniki oraz zioła. Łączymy je dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.

Jeszcze lepiej przygotować karkówkę kilka dni wcześniej i zamrozić ją, wtedy osiąga ona największą kruchość. Tuż przed grillowaniem lub pieczeniem w piekarniku doprowadzamy ją do temperatury pokojowej i wtedy rzucamy na ruszt.



 

Sos tzatziki

Sos tzatziki

 Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę czy ketchup. W wersji domowej jest zdrowy i wyśmienity. Trudno mu się oprzeć!

  Składniki:

  •  1 duży jogurt grecki 0,5l
  •  3 ząbki czosnku
  •  2-3 ogórki świeże średnie
  •  mały pęczek posiekanego koperku
  •  2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, papryka czerwona słodka
Sposób przygotowania:

  Jogurt przekładamy na sitko z drobnymi oczkami lub o większych oczkach, wyłożone gazą i odsączamy z nadmiaru płynu.



Ogórki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy.
Również odsączamy z wody na sitku. Tak przygotowany jogurt i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżony czosnek, olej, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką. Dokładnie mieszamy, dodajemy posiekany koperek( dwie spore garści ).
Gotowy sos wkładamy do lodówki na godzinkę przed podaniem, aby się schłodził. Będzie smaczniejszy.



Nasze rady:

  Można zrobić tzatziki w innej wersji, równie smacznej, zastępując świeże ogórki małosolnymi. Sos będzie pyszny.
   Ogórków małosolnych nie odsączamy.
Ogórki świeże należy posolić, chwilę odczekać i dobrze wycisnąć z nadmiaru wody. Sos będzie gęsty, nie podejdzie wodą.
 Zamiast oleju można dodać oliwę z oliwek, tak jak w oryginalnym przepisie.

 

Karkówka pieczona na warzywach

Karkówka pieczona na warzywach 

Doskonale zamarynowana karkówka pieczona z warzywami to wyśmienity obiad.

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki uprzednio zamarynowane (marynata do karkówki w osobnym przepisie)

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody

Sposób wykonania:

Karkówkę marynujemy dzień wcześniej i trzymamy w lodówce całą noc.  

Warzywa kroimy w cząstki, cebulę w piórka, ziemniaki umyte i ze skórką w łódeczki, pieczarki na pół, paprykę w paski, a papryczkę chilli pozbawiamy nasionek i drobno siekamy. Następnie pokrojone warzywa wykładamy na blachę piekarnika, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy trzema łyżkami oleju.


Na patelni, najlepiej grillowej, ale niekoniecznie, rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano z obu stron karkówkę marynowaną, oczyszczoną z cebuli. 



Tak przygotowane kotlety układamy na warzywach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut. Po tym czasie podlewamy całość wodą i pieczemy do miękkości ziemniaków.



Gotową karkówkę z warzywami podajemy z greckim sosem tzatziki lub innym ulubionym.

Karkówka z pieca na warzywach gotowa!

 Przygotowałyśmy sos tzatziki do karkówki, który jest doskonałym dodatkiem do niej. Patrz w osobnym przepisie. 



sobota, 24 lutego 2024

Rosół jak wiejski z makaronem

Rosół jak wiejski z makaronem

Rosół gości na naszych stołach od zawsze i najczęściej jest podawany w niedzielę, no bo cóż to za obiad niedzielny bez dobrego rosołu? Dobry rosół ugotujemy tylko na wiejskiej kurze lub tłuściutkim kurczaku, hodowanym w warunkach naturalnych jak u babci na wsi. Dzisiaj ugotujemy rosół na kurczaku.

Składniki:

  • duży kurczak (ok 2 kg), najlepiej z wolnego wybiegu
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni seler
  • 1 por
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule (jedna opalona na gazie lub suchej patelni, druga w łupinie)
  • trzy gałązki świeżego lubczyku lub maggi do przyprawienia zupy ( maggi dodajemy na końcu, lubczyk od razu)
  • sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, dwa kapelusze suszonych grzybów
  • 250 g makaronu krajanka

Sposób wykonania:

Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 5 l) i zalewamy wodą tak, aby go całkowicie przykryć. Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny (10 ziarenek), ziele angielskie (5 ziarenek), 4 liście laurowe i grzybki.



 Wywar po zagotowaniu solimy wg uznania. Rosół trzymamy na ogniu tylko „mrugający” co najmniej 2 godziny. Pod koniec gotowania rosołu wstawiamy osobno makaron i gotujemy go według przepisu na opakowaniu.



Nasze rady:

Rosół z tego przepisu można ugotować na kurze wiejskiej, jeśli mamy możliwość ją zdobyć, co w dzisiejszych czasach nie jest dla wszystkich takie łatwe.

Zupę gotujemy odkrytą i nie dolewamy wody w trakcie gotowania.

Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu.

Z mięsa i warzyw z rosołu możemy upiec pyszny pasztet drobiowo -warzywny lub zrobić farsz do pierogów z mięsem.



Rosół wg Lucyny Ćwierczakiewiczowej to zupa doskonała.

Ta wspaniała przedwojenna kucharka i autorka książek kucharskich uważała, że rosołu nie należy szumować ponieważ odbiera to smak zupie. Również dla lepszego smaku można dodać do rosołu podroby z kury ( serca, żołądki). Przed wydaniem na stół rosół należy odstawić z ognia na 15 minut, aby się „sklarował”.

Większość z tych porad zawarta jest w książce kucharskiej pt. „365 obiadów”, którą polecamy naszym czytelnikom.



 

Orzechowiec

Orzechowiec

Ciasto orzechowe przełożone kremem budyniowym, polane orzechami włoskimi zatopionymi w karmelu. Pyszności!

Składniki:

ciasto:

  • 4 jajka M
  • szczypta soli
  • 10 g cukru waniliowego
  • 160 g cukru
  • 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 100 g bezwonnego oleju roślinnego
  • 200 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 ml mleka do nasączenia ciasta

krem:

  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 35 g skrobi kukurydzianej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 120 g nutelli

polewa:

  • 200 g masy kajmakowej
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Gotujemy masę budyniową.

350 ml mleka wlewamy do rondelka o grubym dnie i wstawiamy na umiarkowany ogień. W tym czasie 150 ml mleka łączymy z cukrami, skrobią lub budyniem i dwoma jajkami. Dobrze rozmieszaną masę wlewamy cienkim strumieniem do gorącego mleka. Gotujemy całość intensywnie mieszając, aż pojawią się pierwsze bąbelki a masa odpowiednio zgęstnieje. Gotową masę przelewamy do miski. Przykrywamy folią „w kontakt”, aby nie tworzył się kożuch i odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej.



Pieczemy ciasto orzechowe.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Blaszkę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie.

Suche składniki odmierzamy i przesypujemy do miski. Mieszamy je rózgą i odstawiamy na bok.

Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Ubijamy jajka mikserem dodając w trzech partiach cukier. Ubijamy masę jajeczną jeszcze 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się.

Teraz wlewamy mleko, olej. Krótko mieszamy i wsypujemy suche składniki. Miksujemy tyko do ich połączenia.

Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.



Ubijamy krem.

Miękkie masło (temp. pokojowa) łączymy z nutellą, również miękką. Ubijamy mikserem 2 minuty i dodajemy po dwie łyżki masy budyniowej, która powinna mieć podobną temperaturę do reszty składników. Krem ubijamy do gładkiej masy, ale nie za długo, bo może nam się rozrzedzić skrobia i krem będzie zbyt płynny.

Składamy ciasto.



Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy, bez papieru do pieczenia. Zapinamy obręcz i nasączmy go mlekiem. Wykładamy cały krem budyniowy. Wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto nasączamy resztą mleka.





Masa kajmakowo-orzechowa.

W gorącej kąpieli rozgrzewamy kajmak i wrzucamy do niego posiekane orzechy. Lekko studzimy. Wykładamy masę na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.




Orzechowiec gotowy!