Roladki z karkówki z ziołami
Roladki
z karkówki z dużą ilością ziół, przypraw i czosnku,
posmarowane musztardą francuską to nasza propozycja na uroczysty
obiad. Mięso jest kruche, wyraziste w smaku, zanurzone w pysznym
sosie.
Składniki:
- 1,2
kg karkówki ( równy, pełny kawałek)
- czubata
łyżeczka pieprzu ziołowego
- mały
słoiczek musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- łyżka
tymianku
- łyżka
majeranku
- łyżka papryki wędzonej mielonej
- 6
kulek ziela angielskiego
- 4
liście laurowe
- 1
duża cebula
- 5-6
ząbków czosnku
- 2
łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
- sól
- 2
łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
- nić
bawełniana do związania roladek lub szpilki do szaszłyków
Sposób
wykonania:
Mięso
myjemy, osuszamy i rozcinamy w poprzek włókien na roladki. Wyjdzie
nam 7-8 roladek. Rozkrojone mięso rozkładamy na blacie, przykrywamy
folią spożywczą i mocno rozbijamy tłuczkiem.
Następnie
przygotowujemy mieszankę ziołową. Czosnek miażdżymy i siekamy,
wrzucamy do miski. Do czosnku dodajemy płaską łyżeczkę soli, 2
łyżki oleju, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i wędzoną
paprykę. Wszystko mieszamy i nacieramy gotową mieszanką rolady z
jednej strony. Każdą roladkę smarujemy od przyprawionej strony łyżeczką
musztardy i ciasno zwijamy, oplatamy bawełnianą nicią lub spinamy
szpilką. Tak przygotowane roladki odkładamy do lodówki na pół
godziny.
Przystępujemy
do duszenia karkówki.
Rozgrzewamy
w dużej, głębokiej patelni tłuszcz (najlepiej smalec, ale jeśli
nie mamy lub nie lubimy, możemy użyć oleju rzepakowego) i
obsmażamy rolady ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania karkówki
kroimy cebulę w kostkę. Wrzucamy ją na patelnię, gdy mięso
będzie już rumiane. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie.
Podsmażamy na rumiano cebulę, podlewamy roladki szklanką wody i
dusimy pod przykryciem około półtorej godziny. Sprawdzamy od czasu
do czasu, czy płyn nie odparował i w razie potrzeby uzupełniamy
go, ale nie za dużo, aby zbyt wytworzonego sosu nie rozwodnić.
Z
gotowych roladek zdejmujemy nić lub wyjmujemy szpilki, wykładamy na
talerze i polewamy sosem.
Roladki
z karkówki gotowe!
Nasze
rady:
Sos
możemy zagęścić mąką rozkłóconą z odrobiną wody a następnie
przecedzić go przez sitko.
Roladki
możemy podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i ulubioną
surówką.
Ponieważ
musztarda jest słona, więc postępujemy ostrożnie z solą. Zawsze
możemy potrawę dosolić.