Zupa fasolowa bieszczadzka
W Bieszczadach spotkałyśmy się po raz pierwszy z zupą fasolową przyprawianą na słodko -kwaśno. Tak przyprawiona fasolowa jest bardzo smaczna i gotujemy ją częściej od tradycyjnej. Polecamy spróbować ugotować tę zupę na bieszczadzką modłę bo naprawdę warto. Ma ona bardziej wyrazisty charakter a dodatek dobrego mięsa sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i można potraktować ją jako danie jednogarnkowe.
Składniki:
- 60 dkg biodrówki lub łopatki z kością
- 30 dkg boczku parzonego, wędzonego
- 1 i 1/2 szklanki drobnej białej fasoli
- 3l wody
- 2 duże marchewki
- 1/2 selera
- nieduży por
- 6 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- garść majeranku
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela ang.
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 2 łyżki octu spirytusowego lub 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki maggi
- łyżka czubata mąki
- łyżka czubata masła
Sposób wykonania:
Fasolę dzień wcześniej myjemy i zamaczamy w zimnej wodzie. Należy tak zalać fasolę , aby wody było dużo więcej, fasola ją zabierze i mocno napęcznieje.
Do garnka wrzucamy umyte mięso wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.1 godziny. Po tym czasie dodajemy do wywaru fasolę i warzywa( oprócz ziemniaków ), solimy zupę czubatą łyżeczką soli. Kiedy składniki zupy będą już miękkie, wyciągamy biodrówkę, marchew, seler i por.
Mięso oddzielamy od kości, kroimy drobno i wrzucamy z powrotem do zupy.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i wraz z ziemniakami również pokrojonymi dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą również drobno skrojoną. Następnie wrzucamy podsmażony boczek i cebulę do zupy. Robimy zasmażkę z masła i mąki. Zagęszczamy nią fasolową.Teraz zupę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeśli jest potrzeba solą, ewentualnie dodajemy maggi( dla zwolenników naturalnych przypraw- dodajemy 2 gałązki lubczyku na etapie gotowania warzyw ). Dodajemy również ocet i cukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz