Pulpety z indyka w kremowym sosie śmietanowym
Pulpety z indyka w kremowym sosie śmietanowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je podawać z różnymi dodatkami-ryżem, kluskami czy ziemniakami. Danie proste i smaczne!
Składniki:
- 1/2 kg zmielonej piersi z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka zamoczona w zimnej wodzie
- łyżeczka papryki czerwonej w proszku
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtaczania pulpetów
- 4 szklanki wody
- 1 marchewka
- 2 łyżki maggi ( można zamiast maggi dodać gałązkę lubczyku)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 200 ml śmietany 30% ( można zamienić na śmietanę 18%)
- pęczek posiekanego koperku
Sposób wykonania:
Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę, garść posiekanego koperku i przyprawy.
Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione pulpety będą smaczniejsze.
Teraz formujemy nieduże pulpeciki i obtaczamy je w mące. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 niedużych pulpetów. Do dużego rondla wlewamy litr wody, podgrzewamy ją i wrzucamy na wrzącą wodę marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotowe pulpety kładziemy ostrożnie do gotującej się marchewki w rondelku i gotujemy całość około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy do pulpetów maggi (lubczyk dodajemy na samym początku) i sok z cytryny.
Mąkę łączymy z odrobiną wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Teraz dodajemy do pulpetów koperek i ewentualnie , jeśli jest potrzeba sól i pieprz do smaku.
Pulpety z indyka w kremowym sosie śmietanowym gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz