Mizeria w Poznaniu jest przyprawiana na słodko-kwaśno. Nasza babcia Zosia robiła ją zawsze na gęstej, kwaśnej śmietanie z dodatkiem octu spirytusowego i cukru. Przy czym słodki smak cukru musiał być wyczuwalny w mizerii. Taka mizeria jest wyrazista i doskonała w smaku. Polecamy ją wszystkim, a szczególnie miłośnikom kuchni wielkopolskiej.
Składniki:
- 5 średniej wielkości ogórków gruntowych
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu spirytusowego
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły wodę. Śmietanę przyprawiamy octem lub sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Dorzucamy do niej pietruszkę, dokładnie mieszamy. Następnie odcedzamy ogórki z nadmiaru wody i łączymy ze śmietaną.
Mizeria gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz