MAKATKA

środa, 21 lutego 2024

Mizeria po poznańsku


 Mizeria po poznańsku

Mizeria w Poznaniu jest przyprawiana na słodko-kwaśno. Nasza babcia Zosia robiła ją zawsze na gęstej, kwaśnej śmietanie z dodatkiem octu spirytusowego i cukru. Przy czym słodki smak cukru musiał być wyczuwalny w mizerii. Taka mizeria jest wyrazista i doskonała w smaku. Polecamy ją wszystkim, a szczególnie miłośnikom kuchni wielkopolskiej.

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ogórków gruntowych
  • szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły wodę. Śmietanę przyprawiamy octem lub sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Dorzucamy do niej pietruszkę, dokładnie mieszamy. Następnie odcedzamy ogórki z nadmiaru wody i łączymy ze śmietaną.

Mizeria gotowa!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz