Kluski dyniowe z dziurką
Dokładniej kluski ziemniaczano-dyniowe
z dziurką. Trwa właśnie sezon na dynię, trzeba korzystać z
dorodnych owoców i warzyw pełnych witamin. Proponujemy więc
wyśmienite kluski z dziurką, które można serwować z masełkiem,
na słodko lub z sosem pieczeniowym. Co kto lubi.
Składniki:
- 200 g pulpy dyniowej z dyni hokkaido
(waga gotowej pulpy, którą sami zrobimy)
- 400 g ugotowanych i utłuczonych
ziemniaków
- szczypta soli
- 1 jajko
- szklanka mąki pszennej( w
przybliżeniu)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła roztopionego na
patelni
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy posolone
do miękkości. Dobrze odcedzamy i odparowujemy, aby nie były
wodniste. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków na pulpę.
Dynię(u nas wyszła 1/2 dyni hokkaido,
ale można wziąć dynię zwyczajną) obieramy ze skórki, wydrążamy
środek i sam miąższ kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię,
podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy pokrywą. Dusimy dynię, aż
zmięknie.
Następnie odkrywamy patelnię i mieszając od czasu do
czasu, odparowujemy jak najwięcej wody, aby pulpa dyniowa była w
miarę gęsta. Na koniec miksujemy dynię blenderem.
Przekładamy dynię i ziemniaki do
dużej miski. Dodajemy jajko, obie mąki i szczyptę soli. Mieszamy.
Jeśli ciasto jest zbyt luźne i klei się nam do rąk, podsypujemy
je mąką pszenną. Działamy tak do momentu, aż ciasto będzie
zwarte, ale mięciutkie, żeby kluski nie były za twarde.
Kulamy kluski w dłoniach dobrze
maczanych w mące i odkładamy na blat podsypany mąką. W
międzyczasie nastawiamy garnek z dużą ilością wody. Gotującą
się wodę solimy. Wrzucamy na nią kluski partiami. U nas wyszły
dwie partie klusek. Mieszamy ostrożnie, aby nie przywarły do dna i
od wypłynięcia na wierzch, gotujemy je na zmniejszonym ogniu około
5 minut.
Gotowe kluski odcedzamy, wykładamy na
talerze i polewamy masełkiem lub sosem pieczeniowym.
Nasze rady:
Dynia i ziemniaki gotują się w
podobnym czasie, tj. około 20 minut. Najważniejsze, aby obie masy
dobrze odparować, wtedy damy mniej mąki i kluseczki będą
mięciutkie.
Jeśli chcemy aby kluseczki miały
piękny, pomarańczowy kolor użyjmy do ich zrobienia dyni hokkaido.
Ma ona bardziej intensywny kolor, w smaku też jest według nas
bardziej wyrazista.