MAKATKA

niedziela, 25 sierpnia 2024

Oliwa smakowa do chleba

Oliwa smakowa do chleba

Prosty przepis na „smarowidło” do chleba ale też doskonały sosik do wszelkiego rodzaju sałat. Jedzenie oliwy z chlebem to znany zwyczaj w krajach śródziemnomorskich. Dawniej było to proste, wiejskie, codzienne danie. Dzisiaj podaje się je gościom w restauracjach, jako przekąskę, którą można zjeść w oczekiwaniu na zaserwowanie głównego dania. Często podaje się chleb z oliwą do dobrego wina.

Składniki:

  • 3 słoiczki 0,3 l
  • 0,6 l oliwy z oliwek
  • 10 dkg sera feta
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • sól i cukier do smaku

Sposób wykonania:

Słoiczki myjemy i wyparzamy.

Czosnek miażdżymy, papryczkę pozbawiamy nasion i drobno siekamy.

Do każdego słoiczka wlewamy po łyżeczce octu, wsypujemy po pół łyżeczki cukru, łyżeczce ziół prowansalskich i szczypcie soli.

Mieszamy. Następnie wkładamy po dwa kawałki sera typu feta. Papryczkę i czosnek rozdzielamy na trzy części i wrzucamy do każdego słoiczka. Na koniec wlewamy oliwę w takiej ilości, aby zapełnić słoiczki po brzeg. Odstawiamy oliwę do przegryzienia. Następnego dnia jest już gotowa do użycia.

Tak przyrządzoną oliwą można polewać sałatki, można ją jeść z pysznymi włoskimi chlebkami typu ciabatta lub focaccia albo z prostym, wiejskim chlebem popularnym na polskich stołach.



Takie proste jedzenie jest bardzo zdrowe. Należy tylko użyć do przyrządzenia oliwy smakowej oliwy dobrej jakości. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia będzie do tego przepisu najlepsza, ale mogą być użyte inne oleje, np. olej z pestek dyni, olej lniany. Najważniejsze, aby były to oleje z pierwszego tłoczenia.



 

sobota, 24 sierpnia 2024

Sałatka ziemniaczana w sosie curry

Sałatka ziemniaczana w sosie curry

Sałatka ziemniaczana w pikantnym sosie majonezowym z dodatkiem czosnku i przyprawy curry. Nasza propozycja na imprezową lub grillową sałatkę, prostą, błyskawiczną i bardzo smaczną.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki sałatkowe ugotowane
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por (biała część)
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sos curry:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Najpierw przygotowujemy sos.

Do miseczki przekładamy zmiażdżony czosnek, przyprawy i olej. Całość dobrze rozcieramy łyżką.



 Następnie dodajemy majonez i jogurt. Mieszamy składniki do ich połączenia i odkładamy gotowy sos do lodówki.



Kroimy sałatkę.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Pora w półkrążki, ogórki i paprykę w drobniejszą kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski, łączymy z sosem i posiekanym koperkiem.



Odkładamy sałatkę na chwilę do lodówki, aby się schłodziła i „przegryzła”.

Sałatka ziemniaczana w sosie curry gotowa!

 


piątek, 23 sierpnia 2024

Sernik gotowany z malinami

Sernik gotowany z malinami

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je przyrządzać. Jest lekkie, trochę serowe, trochę budyniowe w smaku, aksamitne w konsystencji, zwieńczone owocami lata i orzeźwiającą galaretką. Niewiele pracy a efekt powalający.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 125 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • ok. 40 ciasteczek petit beurre kakaowych
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
  • 25 dkg malin

Sposób wykonania:

Forma 28x18 cm wyłożona na rancie folią rantową lub papierem do pieczenia.

Garnek 3-4 l o grubym dnie.

Najpierw przygotowujemy formę, wykładamy na dnie pierwszą warstwę ciastek.

Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody i odstawiamy do przestudzenia.

Jajka wbijamy do misy, dosypujemy oba cukry i mieszamy całość rózgą.

Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie, skrobię i wlewamy mleko. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek.



Do garnka wrzucamy masło, powoli roztapiamy je. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w mleku.

Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.

Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.



Połowę takiej gorącej, gęstej masy wylewamy na ciasteczka, wygładzamy ją i układamy drugą warstwę ciasteczek. Na nie wylewamy resztę masy serowej i znów układamy ciasteczka. Sernik studzimy, wkładamy do lodówki.



Na koniec układamy na wierzchu maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Odkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.

Sernik gotowany z malinami gotowy!

 


czwartek, 22 sierpnia 2024

Surówka z kapusty do obiadu

Surówka z kapusty do obiadu

Prosta surówka z kapusty, jabłka, marchewki i szczypiorku. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 1 marchew
  • 3 drobne cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Przekładamy kapustę do dużej miski, solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Drobno kroimy dymkę ze szczypiorem i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Na koniec dodajemy do surówki śmietanę. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .

Prosta surówka z kapusty do obiadu gotowa!  



 

Mielone z indyka w serowej panierce

Mielone z indyka w serowej panierce

Delikatne kotlety mielone z piersi indyka obtoczone w chrupiącej, serowej panierce. Dzięki niej kotlety są przepyszne. Podane z ziemniakami i ulubioną surówką będą smakowały całej rodzinie.

Składniki:

  • 50 dkg mielonego z piersi indyka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki drobno startego żółtego, twardego sera typu parmezan
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób wykonania:

Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jedno jajko, wsypujemy bułkę tartą i dodajemy zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym i papryką wędzoną. Mięso dokładnie wyrabiamy. Odkładamy na chwilę na bok.



Do talerzy dajemy osobno jajka roztrzepane z serem i bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.



Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy do niego masło. Formujemy zgrabne, płaskie kotlety, obtaczamy je kolejno w jajku z serem i bułce tartej z płatkami.



 Tak przygotowane mielone kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy z obu stron na rumiano. Na koniec zmniejszamy ogień pod patelnią, trzymamy kotlety jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu, aby doszły.



Kotlety mielone z indyka w serowej panierce gotowe!

 


środa, 21 sierpnia 2024

Chleb wiejski z kminkiem

Chleb wiejski z kminkiem

Nasz ulubiony chleb, który przypomina nam czasy, kiedy spędzałyśmy wakacje na wsi. Babcia piekła właśnie taki chlebuś z kminkiem. Jadało się go jeszcze na ciepło z gęstą, wiejską śmietaną i cukrem. Takich delicji od ukochanej babci nigdy się nie zapomina!

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki żytniej typ 750
  • 6 g suchych drożdży
  • 15 g suchego zakwasu żytniego
  • 1 czubata łyżeczka słodu pszenicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czubata soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kminku
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże, słód i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.

Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej i wsypujemy kminek. Wyrabiamy całość 15-20 minut.



Formujemy kulę, którą umieszczamy w misce, przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na pół godziny.



Po tym czasie przebijamy ciasto, formujemy wałek wielkości keksówki i przekładamy go do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm.

Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. 



Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. Następnie smarujemy wierzch chleba żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypujemy kminkiem.



Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb wiejski z kminkiem gotowy!



Nasza rada:

Użyłyśmy do wypieku chleba wiejskiego z kminkiem słodu pszenicznego, który sprawia że ciasto lepiej wyrasta, jest lżejsze, ma ciekawy posmak i chrupiącą skórkę.

Jednym słowem słód pszeniczny zwiększa aktywność mąki, co wpływa na objętość ciasta, jego strukturę, kolor i smak. Słód pszeniczny podnosi jakość wypieków i jeśli lubimy piec często i dużo, warto go używać do wypieku chleba. Słód jest niedrogi i łatwo dostępny w sprzedaży internetowej.

 


Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

Na zakończenie wakacji proponujemy najsmaczniejsze ciasto, które zawsze będzie nam się kojarzyło z wakacjami na wsi u babci, czyli placek drożdżowy z słodkimi, soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Nasza babcia Zosia piekła najlepsze drożdżowce w całej rodzinie. Ciasta znikały z blachy jeszcze ciepłe. Dzisiaj podajemy przepis na jeden z nich.

Składniki:

Ciasto:

  • 45 dkg mąki pszennej typ550
  • szklanka (250ml) mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 kg śliwek
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 15 dkg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko (nie może być zbyt ciepłe, bo rozczyn nie ruszy), wkruszamy drożdże, wsypujemy jedną łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Dobrze całość mieszamy, aby nie było grudek, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce.



Po około 15 minutach, kiedy rozczyn podwoi objętość dodajemy do niego pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz przesianą przez sito mąkę.

Wyrabiamy początkowo ciasto drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy je ręcznie, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.

Dodajemy na koniec roztopione i przestudzone masło. Wtłaczamy je do ciasta. Ciasto jest bardzo luźne, więc nie ugniatamy go mocno tyko bijemy ręką i rozciągamy.

Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Mniej więcej na godzinę.

Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do formy 20x30 cm (natłuszczonej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Rozciągamy ciasto w formie rękami zwilżanymi w mleku lub wodzie. Na wierzchu układamy połówki śliwek pozbawionych pestek, skórką zawsze na dół. Posypujemy kruszonką przygotowaną w następujący sposób:

Do miski przekładamy wszystkie składniki kruszonki. Łączymy je rękami, aż powstanie żwirek. Tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.

Placek tak przygotowany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika i studzimy.



Nasze rady:

Wszystkie użyte składniki do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową.

Mleko użyte do rozczynu nie może być zbyt ciepłe(odpowiednia temperatura do 30°C).

Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, wtedy ruszy odpowiednio.

Rozczyn i ciasto najlepiej rosną w temperaturze 25-30°C. Jeśli jest w domu zimno można wstawić ciasto do wyrastania do piekarnika nagrzanego do 30°C (bez termoobiegu).

Długo wyrabiane ciasto będzie dobrze napowietrzone i puszyste (wyrabiamy je do 20 minut).

Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, ponieważ jest pożywką dla drożdży, bez niego drożdże nie ruszą rozczynu.