Oliwa smakowa do chleba
Prosty przepis na „smarowidło” do chleba ale też doskonały sosik do wszelkiego rodzaju sałat. Jedzenie oliwy z chlebem to znany zwyczaj w krajach śródziemnomorskich. Dawniej było to proste, wiejskie, codzienne danie. Dzisiaj podaje się je gościom w restauracjach, jako przekąskę, którą można zjeść w oczekiwaniu na zaserwowanie głównego dania. Często podaje się chleb z oliwą do dobrego wina.
Składniki:
- 3 słoiczki 0,3 l
- 0,6 l oliwy z oliwek
- 10 dkg sera feta
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- sól i cukier do smaku
Sposób wykonania:
Słoiczki myjemy i wyparzamy.
Czosnek miażdżymy, papryczkę pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
Do każdego słoiczka wlewamy po łyżeczce octu, wsypujemy po pół łyżeczki cukru, łyżeczce ziół prowansalskich i szczypcie soli.
Mieszamy. Następnie wkładamy po dwa kawałki sera typu feta. Papryczkę i czosnek rozdzielamy na trzy części i wrzucamy do każdego słoiczka. Na koniec wlewamy oliwę w takiej ilości, aby zapełnić słoiczki po brzeg. Odstawiamy oliwę do przegryzienia. Następnego dnia jest już gotowa do użycia.
Tak przyrządzoną oliwą można polewać sałatki, można ją jeść z pysznymi włoskimi chlebkami typu ciabatta lub focaccia albo z prostym, wiejskim chlebem popularnym na polskich stołach.
Takie proste jedzenie jest bardzo zdrowe. Należy tylko użyć do przyrządzenia oliwy smakowej oliwy dobrej jakości. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia będzie do tego przepisu najlepsza, ale mogą być użyte inne oleje, np. olej z pestek dyni, olej lniany. Najważniejsze, aby były to oleje z pierwszego tłoczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz