Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką
Proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką, pachnące cynamonem gotowe w godzinę.
Składniki:
ciasto:
- 2 jajka M
- 80 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 60 ml oleju bezzapachowego
- 60 ml mleka
- 150 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mąki
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 30 dkg śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
Formę okrągłą 18 lub 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Przygotowujemy kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Ubijamy ciasto.
Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.
Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.
Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy.
Układamy na nim połówki wypestkowanych śliwek (zawsze skórką na ciasto). Posypujemy obficie cynamonem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz