MAKATKA

niedziela, 25 sierpnia 2024

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką, pachnące cynamonem gotowe w godzinę.

Składniki:


ciasto:
  • 2 jajka M
  • 80 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 60 ml oleju bezzapachowego
  • 60 ml mleka
  • 150 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
dodatkowo:
  • 30 dkg śliwek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:

Formę okrągłą 18 lub 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowujemy kruszonkę.


Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.




Ubijamy ciasto.


Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.

Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy.




 Układamy na nim połówki wypestkowanych śliwek (zawsze skórką na ciasto). Posypujemy obficie cynamonem.




Na wierzchu ciasta układamy kruszonkę.




Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut (do suchego patyczka).




Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami kruszonką gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz