Kurki w śmietanie
Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli kurki w śmietance. Gęsta, kremowa potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia. Takie danie można podać z chlebem, kopytkami albo z polędwiczką drobiową.
Składniki:
- 200 g kurek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml kremówki 30%
- 1 czubata łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.
Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.
Na zeszkloną cebulę dajemy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.
Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy kurki 5 minut, aż śmietanka trochę się zredukuje i zagęści potrawę.
Na koniec posypujemy danie natką.
Kurki w śmietanie gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz