MAKATKA

niedziela, 25 sierpnia 2024

Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli kurki w śmietance. Gęsta, kremowa potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia. Takie danie można podać z chlebem, kopytkami albo z polędwiczką drobiową.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić  to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.

Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.

Na zeszkloną cebulę dajemy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.



Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy kurki 5 minut, aż śmietanka trochę się zredukuje i zagęści potrawę.



Na koniec posypujemy danie natką.

Kurki w śmietanie gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz