MAKATKA

wtorek, 3 września 2024

Buraczki z papryką do słoików

Buraczki z papryką do słoików

Wyśmienita sałatka na zimę. Przepis sprawdzony, funkcjonuje w naszej rodzinie od lat 80- tych. Połączenie buraków z papryką w słodko- kwaśnej zalewie doskonałe.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1 kg papryki
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 5- 6 półlitrowych słoików (porcja obiadowa dla 4 osób)

Sposób wykonania:

Buraki w "mundurkach" (nieobrane) gotujemy do miękkości. Możemy je upiec w piekarniku.



 Ugotowane i ostudzone obieramy, następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę czyścimy z pestek i białego miąższu, kroimy w nieduże paseczki lub kostkę. Łączymy starte buraki z pokrojoną papryką i przyprawami. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na pół godziny, aż sałatka puści sok.



 Po tym czasie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i zalewamy wytworzonym sokiem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Czas gotowania słoików 20- 25 min od zagotowania wody. Gotowe słoiki wyciągamy z garnka, w którym się pasteryzowały i układamy na ścierce do góry dnem. Po godzinie buraczki są gotowe do przeniesienia do spiżarni.




Nasze rady:

Zimą wykładamy buraczki z papryką do salaterki i tylko przyprawiamy według własnych upodobań.

Przed podaniem sałatki na stół możemy dodać do niej trochę oleju, pieprzu, cukru i cebuli pokrojonej w drobną kostkę.

Wincentyna Zawadzka, popularna przedwojenna autorka książek kulinarnych w "Kucharce Litewskiej" dodawała do sałatki z buraków rodzynki namoczone uprzednio w ciepłej wodzie. Sałatka z rodzynkami jest wyborna – sprawdziłyśmy!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz