Buraczki z papryką do słoików
Wyśmienita sałatka na zimę. Przepis sprawdzony, funkcjonuje w naszej rodzinie od lat 80- tych. Połączenie buraków z papryką w słodko- kwaśnej zalewie doskonałe.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 1 kg papryki
- 1/3 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki oleju
- czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 3 łyżki cukru
- 5- 6 półlitrowych słoików (porcja obiadowa dla 4 osób)
Buraki w "mundurkach" (nieobrane) gotujemy do miękkości. Możemy je upiec w piekarniku.
Ugotowane i ostudzone obieramy, następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę czyścimy z pestek i białego miąższu, kroimy w nieduże paseczki lub kostkę. Łączymy starte buraki z pokrojoną papryką i przyprawami. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na pół godziny, aż sałatka puści sok.
Po tym czasie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i zalewamy wytworzonym sokiem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Czas gotowania słoików 20- 25 min od zagotowania wody. Gotowe słoiki wyciągamy z garnka, w którym się pasteryzowały i układamy na ścierce do góry dnem. Po godzinie buraczki są gotowe do przeniesienia do spiżarni.
Nasze rady:
Zimą wykładamy buraczki z papryką do salaterki i tylko przyprawiamy według własnych upodobań.
Przed podaniem sałatki na stół możemy dodać do niej trochę oleju, pieprzu, cukru i cebuli pokrojonej w drobną kostkę.
Wincentyna Zawadzka, popularna przedwojenna autorka książek kulinarnych w "Kucharce Litewskiej" dodawała do sałatki z buraków rodzynki namoczone uprzednio w ciepłej wodzie. Sałatka z rodzynkami jest wyborna – sprawdziłyśmy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz