Krem dyniowy do ciast i tortów
Stabilny, wyborny w smaku o pięknym kolorze krem budyniowy z dodatkiem pulpy z dyni hokkaido nadaje się do przekładania ciast, tortów, przyozdabiania babeczek. Prosty do zrobienia i efektowny.
Składniki:
- 0,6 l mleka
- 200 g masła
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 6 łyżek cukru
- kilka kropli olejku zapachowego pomarańczowego
- 2 łyżki czubate pulpy z dyni hokkaido
Sposób przygotowania:
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy zapach pomarańczowy oraz pulpę z dyni. Krótko miksujemy.
Odkładamy mikser i możemy jeszcze przemieszać krem łopatką silikonową, aby go wygładzić.
Krem dyniowy do ciast i tortów gotowy!
Nasze rady:
Najlepsza do kremu jest pulpa z dyni hokkaido. Ma piękny, intensywny kolor i jest bardzo gęsta, zwłaszcza przyrządzona szybką i prostą metodą, którą przedstawiamy w naszym blogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz