MAKATKA

wtorek, 3 września 2024

Pyra z gzikiem

Pyra z gzikiem

Poznańskie danie regionalne, czyli pyry z gzikiem i sznytlochem (szczypiorkiem). Lekkie, proste danie z Wielkopolski. Kiedyś prócz polewki i śledzia najpopularniejsze danie postne w Poznaniu, dziś podawane w restauracjach jako przysmak regionalny.

Składniki:
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 30 dkg twarogu
  • 1 szklanka śmietany 18 % gęstej, kwaśnej
  • 1 pęczek drobnego szczypioru
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:

Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek.

Przekrawamy każdy ziemniak na pół, ale nie do końca. Lekko rozchylamy i wkładamy między połówki odrobinę masła, solimy, zawijamy ziemniaka w folię spożywczą.

Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut.

Ser wykładamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy sól, pieprz i śmietanę. Łączymy całość doskonale. Następnie kroimy drobno szczypiorek i dorzucamy do sera.

Na talerze nakładamy przekrojone ziemniaki lekko odwinięte z folii, dajemy w środek twarożek ze szczypiorkiem .

Pyra z gzikiem gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz