MAKATKA

środa, 21 sierpnia 2024

Chleb wiejski z kminkiem

Chleb wiejski z kminkiem

Nasz ulubiony chleb, który przypomina nam czasy, kiedy spędzałyśmy wakacje na wsi. Babcia piekła właśnie taki chlebuś z kminkiem. Jadało się go jeszcze na ciepło z gęstą, wiejską śmietaną i cukrem. Takich delicji od ukochanej babci nigdy się nie zapomina!

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki żytniej typ 750
  • 6 g suchych drożdży
  • 15 g suchego zakwasu żytniego
  • 1 czubata łyżeczka słodu pszenicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czubata soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kminku
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże, słód i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.

Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej i wsypujemy kminek. Wyrabiamy całość 15-20 minut.



Formujemy kulę, którą umieszczamy w misce, przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na pół godziny.



Po tym czasie przebijamy ciasto, formujemy wałek wielkości keksówki i przekładamy go do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm.

Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. 



Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. Następnie smarujemy wierzch chleba żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypujemy kminkiem.



Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb wiejski z kminkiem gotowy!



Nasza rada:

Użyłyśmy do wypieku chleba wiejskiego z kminkiem słodu pszenicznego, który sprawia że ciasto lepiej wyrasta, jest lżejsze, ma ciekawy posmak i chrupiącą skórkę.

Jednym słowem słód pszeniczny zwiększa aktywność mąki, co wpływa na objętość ciasta, jego strukturę, kolor i smak. Słód pszeniczny podnosi jakość wypieków i jeśli lubimy piec często i dużo, warto go używać do wypieku chleba. Słód jest niedrogi i łatwo dostępny w sprzedaży internetowej.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz