Placek drożdżowy ze śliwkami
Na zakończenie wakacji proponujemy najsmaczniejsze ciasto, które zawsze będzie nam się kojarzyło z wakacjami na wsi u babci, czyli placek drożdżowy z słodkimi, soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Nasza babcia Zosia piekła najlepsze drożdżowce w całej rodzinie. Ciasta znikały z blachy jeszcze ciepłe. Dzisiaj podajemy przepis na jeden z nich.
Składniki:
Ciasto:
- 45 dkg mąki pszennej typ550
- szklanka (250ml) mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży
- 1 kg śliwek
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Kruszonka:
- 15 dkg mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko (nie może być zbyt ciepłe, bo rozczyn nie ruszy), wkruszamy drożdże, wsypujemy jedną łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Dobrze całość mieszamy, aby nie było grudek, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce.
Po około 15 minutach, kiedy rozczyn podwoi objętość dodajemy do niego pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz przesianą przez sito mąkę.
Wyrabiamy początkowo ciasto drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy je ręcznie, aż zacznie odchodzić od brzegów miski.
Dodajemy na koniec roztopione i przestudzone masło. Wtłaczamy je do ciasta. Ciasto jest bardzo luźne, więc nie ugniatamy go mocno tyko bijemy ręką i rozciągamy.
Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Mniej więcej na godzinę.
Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do formy 20x30 cm (natłuszczonej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Rozciągamy ciasto w formie rękami zwilżanymi w mleku lub wodzie. Na wierzchu układamy połówki śliwek pozbawionych pestek, skórką zawsze na dół. Posypujemy kruszonką przygotowaną w następujący sposób:
Do miski przekładamy wszystkie składniki kruszonki. Łączymy je rękami, aż powstanie żwirek. Tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Placek tak przygotowany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika i studzimy.
Nasze rady:
Wszystkie użyte składniki do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową.
Mleko użyte do rozczynu nie może być zbyt ciepłe(odpowiednia temperatura do 30°C).
Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, wtedy ruszy odpowiednio.
Rozczyn i ciasto najlepiej rosną w temperaturze 25-30°C. Jeśli jest w domu zimno można wstawić ciasto do wyrastania do piekarnika nagrzanego do 30°C (bez termoobiegu).
Długo wyrabiane ciasto będzie dobrze napowietrzone i puszyste (wyrabiamy je do 20 minut).
Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, ponieważ jest pożywką dla drożdży, bez niego drożdże nie ruszą rozczynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz