Surówka z kapusty do obiadu
Prosta surówka z kapusty, jabłka, marchewki i szczypiorku. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.
Składniki:
- 1/4 główki kapusty
- 1 duże jabłko
- 1 marchew
- 3 drobne cebule dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Przekładamy kapustę do dużej miski, solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Drobno kroimy dymkę ze szczypiorem i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Na koniec dodajemy do surówki śmietanę. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .
Prosta surówka z kapusty do obiadu gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz