MAKATKA

czwartek, 22 sierpnia 2024

Surówka z kapusty do obiadu

Surówka z kapusty do obiadu

Prosta surówka z kapusty, jabłka, marchewki i szczypiorku. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 1 marchew
  • 3 drobne cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Przekładamy kapustę do dużej miski, solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Drobno kroimy dymkę ze szczypiorem i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Na koniec dodajemy do surówki śmietanę. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .

Prosta surówka z kapusty do obiadu gotowa!  



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz