Zupa śliwkowa
Zupa z dojrzałych, słodkich, świeżych i dorodnych śliwek to smak naszego dzieciństwa i wspomnienie wakacji na wsi. Najlepszą zupę śliwkową gotowała nasza babcia, dodawała do niej cynamon i goździki, zaciągała kremówką i podawała z makaronem. Zupa jest pyszna. Mamy nadzieję, że wielbiciele słodkich zup owocowych zachwycą się naszą zupą śliwkową.
Składniki:
- 1/2 kg wypestkowanych śliwek
- 1 laska cynamonu
- 3 goździki
- 1 l wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 5-6 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki
- 150 ml kremówki
- szklanka makaronu kokardki
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy śliwki, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 10-15 minut. Kiedy śliwki się rozpadną przecieramy całą zupę przez sito do drugiego garnka, pozbywamy się również cynamonu i goździków. Przetartą zupę ponownie gotujemy. Kremówkę łączymy z mąką. Zaciągamy nią zupę, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Makaron kokardki gotujemy według opisu na opakowaniu.
Letnią zupę i makaron wykładamy na talerze.
Zupa śliwkowa idealna na ostatnie gorące, sierpniowe dni gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz