MAKATKA

środa, 21 sierpnia 2024

Zupa śliwkowa

Zupa śliwkowa

Zupa z dojrzałych, słodkich, świeżych i dorodnych śliwek to smak naszego dzieciństwa i wspomnienie wakacji na wsi. Najlepszą zupę śliwkową gotowała nasza babcia, dodawała do niej cynamon i goździki, zaciągała kremówką i podawała z makaronem. Zupa jest pyszna. Mamy nadzieję, że wielbiciele słodkich zup owocowych zachwycą się naszą zupą śliwkową.

Składniki:

  • 1/2 kg wypestkowanych śliwek
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml kremówki
  • szklanka makaronu kokardki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy śliwki, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.



Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 10-15 minut. Kiedy śliwki się rozpadną przecieramy całą zupę przez sito do drugiego garnka, pozbywamy się również cynamonu i goździków. Przetartą zupę ponownie gotujemy. Kremówkę łączymy z mąką. Zaciągamy nią zupę, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Makaron kokardki gotujemy według opisu na opakowaniu.

Letnią zupę i makaron wykładamy na talerze.

Zupa śliwkowa idealna na ostatnie gorące, sierpniowe dni gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz