MAKATKA

poniedziałek, 19 sierpnia 2024

Chleb drwala

Chleb drwala

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pszenno-żytni pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje, szybko wyrasta. Smakuje doskonale!

Składniki:

  • 7g suchych drożdży
  • 15 g zakwasu suchego żytniego
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka słodu pszenicznego jasnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże, słód i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej i wsypujemy nasiona. Wyrabiamy całość około 10 minut.



Gotowe ciasto odkładamy na 1/2 godziny do miski, przykrywamy ściereczką. Następnie przebijamy ciasto, formujemy wałek i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm.



Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. Po tym czasie smarujemy wierzch chleba żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 



Pieczemy chleb w temperaturze 230° C przez 10 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb drwala gotowy!



Nasza rada:

Użyłyśmy do wypieku chleba drwala słodu pszenicznego. Chleb jest dosyć ciężki, ma w składzie dużo mąki żytniej i ziaren, a słód powoduje, że ciasto lepiej wyrasta, jest lżejsze, ma ciekawy posmak i chrupiącą skórkę.

Jednym słowem słód pszeniczny zwiększa aktywność mąki, co wpływa na objętość ciasta, jego strukturę, kolor i smak. Słód pszeniczny podnosi jakość wypieków i jeśli lubimy piec często i dużo, warto go używać do wypieku chleba. Słód jest niedrogi i łatwo dostępny w sprzedaży internetowej.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz