Ciasto maślane z gruszką
Bardzo proste ciasto z owocami, pierwszy w naszym życiu udany wypiek. Przepis pochodzi ze starego kalendarza z lat osiemdziesiątych. Kartka dawno pożółkła i gdzieś się zapodziała, przepis pozostał w pamięci ponieważ jest bardzo prosty i uniwersalny. Ciasto jest maślane, wilgotne i delikatne. Można je zestawiać z dowolnymi owocami. Najczęściej pieczemy je ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami.
Składniki:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 9 czubatych łyżek mąki tortowej
- szczypta soli
- 180 g roztopionego, przestudzonego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 g cukru wanilinowego
- 2 dojrzałe gruszki
Sposób wykonania:
Gruszki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz ogonków. Kroimy je w półcentymetrowe plastry.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół bez termoobiegu).
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach.
Składniki ciasta mają mieć temperaturę pokojową.
W misie miksera krótko roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Nie napuszamy masy jajecznej. Dodajemy do niej roztopione i przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia. Przelewamy do tortownicy.
Układamy na wierzchu plastry gruszek.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45-50 minut (do suchego patyczka).
Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika, studzimy. Możemy na koniec posypać je cukrem pudrem.
Ciasto maślane z gruszką gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz