MAKATKA

niedziela, 18 sierpnia 2024

Ciasto maślane z gruszką

Ciasto maślane z gruszką

Bardzo proste ciasto z owocami, pierwszy w naszym życiu udany wypiek. Przepis pochodzi ze starego kalendarza z lat osiemdziesiątych. Kartka dawno pożółkła i gdzieś się zapodziała, przepis pozostał w pamięci ponieważ jest bardzo prosty i uniwersalny. Ciasto jest maślane, wilgotne i delikatne. Można je zestawiać z dowolnymi owocami. Najczęściej pieczemy je ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 9 czubatych łyżek mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 180 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 dojrzałe gruszki

Sposób wykonania:

Gruszki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz ogonków. Kroimy je w półcentymetrowe plastry.

Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół bez termoobiegu).

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach.

Składniki ciasta mają mieć temperaturę pokojową.



W misie miksera krótko roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Nie napuszamy masy jajecznej. Dodajemy do niej roztopione i przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia. Przelewamy do tortownicy.



 Układamy na wierzchu plastry gruszek.



Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45-50 minut (do suchego patyczka).

Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika, studzimy. Możemy na koniec posypać je cukrem pudrem.

Ciasto maślane z gruszką gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz