Kurczak pieczony w warzywach
Proste danie z piekarnika -nóżki i pierś kurczaka pieczone z warzywami. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku.
Składniki:
- 2 nóżki z kurczaka
- 1 pierś z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 25 dkg pieczarek
- 5-6 małych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3-4 cebule dymki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek oleju
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- sól i pierz do smaku
- łyżka ziół prowansalskich
Sposób wykonania:
W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, zioła prowansalskie i pokrojony w plasterki czosnek). W 1/2 tak przyrządzonej marynaty zanurzamy mięso. Marynujemy je najmniej pół godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Mięso z kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni.
W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, mniejsze zostawiamy w całości, większe przekrawamy na połówki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cząstki. Pieczarki myjemy, jeśli są małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki. Dymki zostawiamy w całości.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa.
Polewamy je pozostałą marynatą. Mieszamy. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka i kawałki masła. Przykrywamy szczelnie wszystko folią, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po pół godzinie odkrywamy całość, polewamy mięso wytworzonym sosem i dopiekamy do zrumienienia mięsa i miękkich ziemniaków. U nas trwało to 40 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso możemy dopiekać je jeszcze kilka minut.
Kurczak pieczony w warzywach gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz