MAKATKA

niedziela, 18 sierpnia 2024

Kurczak pieczony w warzywach

Kurczak pieczony w warzywach

Proste danie z piekarnika -nóżki i pierś kurczaka pieczone z warzywami. Obiad, który sam się robi, wystarczy położyć mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku.

Składniki:

  • 2 nóżki z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dkg pieczarek
  • 5-6 małych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3-4 cebule dymki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek oleju
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól i pierz do smaku
  • łyżka ziół prowansalskich

Sposób wykonania:

W misce łączymy olej z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, zioła prowansalskie i pokrojony w plasterki czosnek). W 1/2 tak przyrządzonej marynaty zanurzamy mięso. Marynujemy je najmniej pół godziny przed pieczeniem.



Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.

Mięso z kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni.



W tym czasie przygotowujemy warzywa.

Ziemniaki dokładnie szorujemy, mniejsze zostawiamy w całości, większe przekrawamy na połówki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cząstki. Pieczarki myjemy, jeśli są małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki. Dymki zostawiamy w całości.

W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa.



 Polewamy je pozostałą marynatą. Mieszamy. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka i kawałki masła. Przykrywamy szczelnie wszystko folią, wkładamy do nagrzanego piekarnika.



Po pół godzinie odkrywamy całość, polewamy mięso wytworzonym sosem i dopiekamy do zrumienienia mięsa i miękkich ziemniaków. U nas trwało to 40 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso możemy dopiekać je jeszcze kilka minut.

Kurczak pieczony w warzywach gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz